Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівщина вшанувала учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

  • 14.12.2022, 14:30
  • 591

14 грудня 1986 року офіційно завершилось будівництво саркофага над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький, представники обласної та місцевої рад, обласного управління ДСНС, громадськості, учасники ліквідації аварії, евакуйовані з уражених територій поклали квіти до пам’ятника Героям та жертвам Чорнобиля, що на вулиці Морозній у Львові.

У пам’ять про тих, хто пожертвував своїм життям, рятуючи світ від атомного лиха, священики відслужили чин панахиди.

У департаменті соціального захисту населення Львівської ОВА інформують, що на Львівщині налічується 6988 постраждалих внаслідок аварії осіб, з яких:

  • 3663 — учасники ліквідації наслідків аварії (ліквідатори);
  • 30 — особи, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій;
  • 3295 — потерпілі від Чорнобильської катастрофи (евакуйовані з зони відчуження тощо).

Зазначимо, що частина потерпілих внаслідок катастрофи отримують спеціалізовану медичну допомогу у Львівському обласному спеціалізованому центрі радіаційного захисту населення. Як повідомила гендиректорка Центру, експертка департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА з організації надання медичної допомоги потерпілим внаслідок ЧАЕС Тетяна Пошивак, 6657 перебувають на обліку у Центрі та отримують спеціалізоване лікування.

Слід додати, що у вересні цього року, згідно з рішенням сесії Львівської облради, Львівський обласний спеціалізований центр радіаційного захисту населення приєднали до Львівського обласного клінічного діагностичного центру. Проте структура, функції, розташування та кадровий потенціал закладу не зміняться.

З обласного бюджету для безоплатного забезпечення ліками та зубопротезування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи за програмою «Відшкодування коштів, призначених на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» на 2022 рік передбачили 4 млн грн.

Аварія на Чорнобильській АЕС відбулася 36 років тому — 26 квітня 1986 о 23:45. До неї призвели недоліки в конструкції реактора. Відбулися два теплові вибухи й подальше руйнування 4-го енергоблоку, в якому було до 200 тонн урану.

Унаслідок аварії забруднень зазнали приблизно 155 тис. м2 територій, з них 52 тис. м2 — сільськогосподарські землі. З 30 км зони відчуження евакуювали 115 тисяч осіб. Усього відселили зі забруднених територій — 35 тис. осіб.

У гасінні пожежі на ЧАЕС брали участь понад 240 тис. людей. Одразу після аварії близько 8,5 млн людей отримали опромінення.

Схожі новини