Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові онкологи врятували чоловіка з рідкісною пухлиною

  • 07.12.2022, 14:15
  • 895

Онкологи лікарні святого Пантелеймона першого медичного об'єднання Львова зробили унікальне комбіноване втручання, аби врятувати життя Дмитра із Кропивницького, який мав рідкісну ракову пухлину

Пацієнт після операції почувається значно краще. Фото із сайту ЛМР
Пацієнт після операції почувається значно краще. Фото із сайту ЛМР

Хлопцеві лише 26 років. Він активно займався спортом і ніколи не скаржився на самопочуття. Та раптом Дмитро помітив, що схуд на 10 кг, а права сторона його живота асиметрично збільшилась.

Зробивши обстеження, лікарі шокували пацієнта діагнозом: феохромоцитома правої надниркової залози — пухлина клітин мозкової речовини наднирників, що призводить до надлишкової секреції гормонів адреналіну та норадреналіну. Це — рідкісне та маловивчене захворювання ендокринної системи, що трапляється від 2 до 8 разів на 100 000 тисяч населення.

Пухлина, діаметром 20 см, була в центральних відділах заочеревинного простору живота. Вона уже встигла поширитися на дванадцятипалу кишку та голівку підшлункової залози, циркулярно охоплювала черевний відділ аорти, а також нижню порожнисту та праву ниркову вену.

Після мультидисциплінарного консиліуму спеціалісти ухвалили рішення оперувати в радикальному обсязі. Також лікарі заздалегідь обговорили з пацієнтом і післяопераційний період: через повне та вимушене видалення підшлункової залози у нього розвинеться цукровий діабет.

Онкохірурги виконали комбіноване видалення пухлини з дуоденопанкреатектомією (видаленням підшлункової залози з дванадцятипалою кишкою), резекцією (видаленням частини) аорти та нижньої порожнистої вени, резекцією та реімплантацією правої ниркової вени. Протезування, тобто відновлення кровотоку аорти та нижньої порожнистої вени, медики зробили із застосуванням синтетичних судинних протезів.

Після десятигодинної операції Дмитра перевели до реанімації, де він пробув добу. І вже за 10 днів — поїхав додому.

Невдовзі в хлопця прогнозовано розвинувся діабет ІІІ типу. Та Дмитро каже, що почувається дуже добре. Тому продовжив займатися спортом та навіть працювати фізично на сезонних роботах за кордоном. За результатами останніх контрольних обстежень, зауважень до його стану у лікарів немає.

Звісно, Дмитро ще приїжджає на планові огляди. Та понад усе він вдячний лікарям, які дали йому шанс повноцінно жити. Після операції він уже навіть встиг пройти пішки 30 км у поході.

Схожі новини