Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські медики видалили дитині гігантську пухлину

  • 29.11.2022, 17:30
  • 711

Утворення стискало серце й заважало дихати

Фото Першого медоб’єднання Львова
Фото Першого медоб’єднання Львова

Пів року тому мама 5-річної Вероніки помітила у неї невелику пухлину біля пахв. Медики в Івано-Франківську, де мешкає родина, констатували, що це рак: нейробластома заднього середостіння з проникненням у прилеглі внутрішні органи. Відтоді розпочалася боротьба маленької дівчинки за життя.

Пухлина була гігантською: 15×18 см, і вона встигла розповсюдитись до серця, стравоходу, коренів легень, а ще стискала ребра та заважала дихати. Утворення проникло й у спинний мозок. Під загрозою було функціонування внутрішніх органів, кінцівок і загалом життя. Досить швидко дитина почала страждати від сильного болю.

Лікарі призначили курс хіміотерапії, та розуміли, що цього недостатньо. Тому почали шукати можливості видалення утвору. За допомогою звернулися до колег Першого медоб'єднання Львова. Тут ухвалили рішення негайно оперувати.

Щоб дати дитині шанс, у мультидисциплінарну команду об'єдналися торакальні хірурги, онкологи та дитячі хірурги. Загалом — понад десять провідних фахівців лікарні святого Миколая та лікарні святого Пантелеймона, а також лікарі Івано-Франківська.

Пацієнтці зробили поперечну торакотомію з доступом за методом clamshell. Тобто, хірурги виконали поперечний розріз в ділянці грудної клітки так, аби відкрити праву та ліву частини клітки одночасно. Після цього медики отримали доступ до серця та всіх великих судин. Дівчинці видалили пухлину та всі метастатичні вогнища, а також частину уражених ребер. Утворення було наближене до серця та стискало його. Операція минула успішно й без ускладнень.

Уже через шість діб після оперативного втручання маленька пацієнтка повернулася додому, а через місяць прийшла на огляд до спеціалістів. Дитина стала активнішою, набрала кілька кілограмів та нарешті почала усміхатися. Далі на Вероніку чекають чергові курси хіміотерапії та променева терапія. Дівчинка й мама налаштовані рішуче: вони вірять, що переможуть у цій боротьбі.

Схожі новини