Передплата 2024 ВЗ

Використали хрящову тканину хребта: у Львові пацієнтці зробили унікальну пластику носа

  • 15.11.2022, 14:15
  • 800

В львівському Охматдиті хірурги зробили 17-річній пацієнтці пластику носа, використавши хрящову тканину ребра

Операція минула успішно і пацієнтка почувається добре. Фото Львівської облради
Операція минула успішно і пацієнтка почувається добре. Фото Львівської облради

У Вікторії був вроджений дефект зовнішнього носа — повністю відсутній хрящ. Через це вона мала проблеми із диханням.

«Коли ми запитували у лікарів, як їй допомогти, нам казали, що зробити носик можна буде у дорослому віці, коли остаточно сформується череп», — розповіла мама дівчини.

Батьки Вікторії звернулися до Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії на базі «Охматдиту». Медики комунального закладу раніше співпрацювали з хірургами зі США Стівеном Ортеном і Крейгом Хобаром, то ж цього разу використали методику колег.

Реконструктивну операцію із встановленням імплантатів з ребра щелепно-лицеві хірурги Роман Огоновський та Христина Погранична виконали разом з колегами — отоларингологом Романом Новосільським, торакальним хірургом Романом Ковальським, дитячим хірургом Миколою Микитою, анестезіологами Володимиром Міщуком і Галиною Коваленко.

Спершу медики зробили моделювання майбутнього носика, отримали схвалення і вирушили в операційну.

«Ми взяли 6-сантиметровий фрагмент хряща з 7 ребра дівчинки (саме він має найбільше хрящової тканини), з нього сформували носову перегородку і всі необхідні структури. У підсумку забрався горбик носа. Хрящ у носі вирішив водночас і функціональні, і косметичні проблеми», — розповіла щелепно-лицевий хірург Христина Погранична.

Після операції пацієнтка почувається добре, а головне — вона вільно дихає.

«Вікторія повертається до навчання і саме сьогодні святкує своє 18-річчя у новому образі, в якому їй подобається все. Вітаємо Вікторію і бажаємо здійснення мрій», — наголосили медики.

Схожі новини