Передплата 2024 «Добра кухня»

Не можемо допустити війни між Китаєм і США, — Байден

  • 14.11.2022, 16:15
  • 696

Під час першої особистої зустрічі з китайським лідером Сі Цзіньпіном президент США Джо Байден наголосив, що робить усе, аби запобігти конфлікту між їхніми державами

Сі Цзіньпін і Джо Байден. Фото із мережі
Сі Цзіньпін і Джо Байден. Фото із мережі

Він зазначив, що хоче знайти шляхи спільної роботи з КНР.

Президент США чітко сформулював, що хотів би отримати у результаті перемовин.

«На мій погляд, ми розділяємо відповідальність за те, щоб показати, що Китай і Штати можуть впоратися з нашими розбіжностями, запобігти переростанню конкуренції в конфлікт, а також знайти способи спільної роботи над нагальними глобальними проблемами, які вимагають нашої спільної співпраці», — зазначив він.

Наразі відносини двох наддержав перебувають на найнижчому рівні за десятиліття. У Білому домі заявили, що вони повинні запобігти конфлікту.

Раніше у США заявляли, що вони хочуть «звести фундамент» для зв’язків із Пекіном. Так вони натякали, що відносини не можуть розвиватися так, як це відбувалося останнім часом.

Від США не очікували, що будь-які серйозні розбіжності з Китаєм будуть вирішені до того моменту, коли зустріч завершиться. Адміністрація Байдена сподівається, що вони уникнуть ризику виходу непорозумінь з-під контролю .

Зокрема, представники США з обережністю спостерігали за тим, як Китай посилює свої провокації навколо самоврядного острова Тайвань. Вони шукали певних сигналів від лідера КНР.

Та поки що США не вбачають, що Сі Цзіньпінь готовий вжити заходів щодо Тайваню. Водночас, як пише видання, багато аналітиків вважають, що часу на це може ставати все менше.

Обговорення між лідерами «червоної лінії», яка може спровокувати військову відповідь, може стати найважливішою інформацією у перемовинах.

Також президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін на переговорах на Балі погодилися, що ядерну зброї ніколи не варто використовувати. Зокрема — в Україні.


Джерело: CNN

Схожі новини