Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині від поліомієліту вакцинували вже 16 тисяч дітей, — епідеміологиня

  • 24.10.2022, 18:05
  • 654

Упродовж 2022 року на Львівщині запланували вакцинувати від поліомієліту понад 20 тисяч дітей, які не були вчасно щеплені

Наталія Іванченко. Фото Львівської ОВА
Наталія Іванченко. Фото Львівської ОВА

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Наразі на Львівщині рівень охоплення вакцинацією дітей до одного року недостатній — 43% при необхідних 95%.

«Це захворювання було відоме з давніх-давен, але ніколи не викликало надзвичайних епідемій. Як правило, це випадки спалахової захворюваності.

Поліомієліт небезпечний тим, що від нього можна померти. Захворювання викликається вірусом поліомієліту, який може поширюватися різними шляхами — найчастіше через питну воду, через продукти харчування, через предмети спільного користування (для дітей — це є дитячі іграшки), які може ослинити одна дитина і передати іншій. Рідше вірус може передаватися повітряно-краплинним шляхом через слину, яку виділяє заражена поліовірусом людина. Джерелом вірусу є людина, хвора на поліо, незалежно від того, яка клінічна форма у людини спостерігається. Так, лише один з десяти хворих на поліо виявляє порушення функції руху або, найгірше — порушення функції серцевого чи дихального м’язу.

Можуть бути і легші прояви — розлад кишково-шлункового тракту, біль в животі, діарея, симптоми гострого респіраторого захворювання. Тому для лікарів дуже важливо при зверненні по медичну допомогу дитини з такими ознаками проводити обстеження калу на визначення наявності вірусу поліо", — розповідає гендиректорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко.

Ліків проти поліо досі не існує, тож єдиним способом захисту від захворювання є вакцинація.

Є два види вакцини від поліо:

Інактивована — її вводять в ін'єкція;

Жива — у вигляді крапель.

В Україні діє Календар профілактичних щеплень для того, щоб з найбільш оптимальними часовими проміжками після введення доз вакцини зробити організм дитини несприятливим до вірусу поліо.

Згідно з Календарем, щеплення роблять у віці: у два місяці і у чотири місяці вводять інактивовану вакцину. У шість і вісімнадцять місяців, у 6 років і 14 років вводять живу вакцину.

Зверніться до сімейного лікаря, щоб дізнатися, як і коли можна зробити щеплення від поліо. Львівщина забезпечена повним обсягом вакцини від поліомієліту.

Детальніше про захворювання та його симптоми — тут.

Схожі новини