Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За рік Офіс Генпрокурора відкрив понад 4500 проваджень

  • 20.10.2022, 15:30
  • 577

Однак лише десята частина справ зрадників потрапила до суду

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За цей рік прокуратура відкрила понад 4500 кримінальних справ проти зрадників та колаборантів, та лише десята частина цих проваджень потрапила до судів.

Про це повідомляє рух «Чесно» з посиланням на Офіс Генерального прокурора.

«За 2022 рік Офіс Генпрокурора відкрив понад 4500 проваджень за статтями „державна зрада“ та „колабораційна діяльність“. Водночас лише близько 11% справ передано до суду», — повідомили у громадській організації.

Пік справ про державну зраду був на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну — у березні та квітні. Всього з січня по вересень 2022 року відкрли 1832 справи, з них передали до суду трохи більше 10% - 193 справи.

Щодо колабораційної діяльності, то таких відкрили 2757 справ, 316 з яких передали до суду.

Та «ЧЕСНО» не отримав даних щодо кількості справ, розглянутих у судах.

«За інформацією Державної судової адміністрації України статистичні дані будуть лише за підсумками року», — додали у громадській організації.

Рух «ЧЕСНО» також продовжує реєстр державних зрадників.

«Важливо не просто зберегти ці прізвища для політичної пам’яті, а й відстежувати судові процеси. Винні мають бути покарані. Після перемоги маємо зробити все, щоб держзрадники й колаборанти не отримали представницькі мандати у місцевих радах, Верховній Раді чи державні посади. Ми бачимо, що піки реєстрації проваджень припали на 2014 та 2022 роки — це початок тимчасової окупації українського Криму та початок повномасштабної війни на території України. Разом з тим ми бачимо, що до суду потрапляють не так багато справ», — зазначила Віта Думанська, лідерка Руху «ЧЕСНО».

Схожі новини