Передплата 2024 «Добра кухня»

Труну Героя не дозволили занести до церкви: деталі

  • 19.10.2022, 10:15
  • 909

У селі Чорна Тиса Ясінянської селищної громади Рахівського району Закарпатської області священник Свято-Успенського храму упц мп не дозволив занести тіло загиблого захисника Дмитра Спасюка до церкви

Фото похорону із соцмереж волонтерки Тетяни Когутич
Фото похорону із соцмереж волонтерки Тетяни Когутич

Про це повідомила волонтерка Тетяна Когутич.

Дмитро Спасюк із Чорної Тиси загинув 7 жовтня. Йому було 26 років. Молодший сержант, командир бойової машини зенітного ракетного взводу підрозділу 128 бригади на початку повномасштабного вторгнення перебував у Чехії, але повернувся в Україну і пішов до війська.

Раніше був контрактником, служив у ЗСУ, був в АТО.

За словами брата загиблого, сім'я не хотіла, аби Дмитра відспівував місцевий священник. Його попередили про те, що на чин похорону запросили інших отців із сусіднього Ясіня, де є парафії Української православної церкви.

«Мені перед похороном зателефонував голова, просив попередити священника, що ховатиме не він. Я подзвонив і сказав, мовляв, отче Віталію, так і так, на похороні у Дмитра правитимуть українські. А він мені на те: „А я що, москальський?“ та й вимкнув телефон», — розповідає брат загиблого Ярослав.

Відтак, отець Віталій більше не брав слухавки і ні з ким не спілкувався.

На похорон Дмитра Спасюка зійшлися дуже багато людей. За традицією, перед погребінням у Чорній Тисі заведено заносити померлого до церкви.

«Коли процесія підійшла до воріт церкви, представник церковної двадцятки вийшов, став на воротах і сказав, щоб несли в обхід. Виявилося, що двері до храму закриті зсередини. Там перебували старші жінки, вони визирали з вікон. Тоді тіло Дмитра в труні поклали просто перед входом до храму, відспівали і потім вже так понесли на кладовище», — розповіла волонтерка.

Потім родичам розказали, що священник начебто сильно образився, що його не запросили хоронити Дмитра Спасюка, і що начебто саме він сказав не впускати похоронну процесію до храму.

Схожі новини