Передплата 2024 «Добра кухня»

На Львівщині зафіксували три випадки отруєння грибами

  • 12.10.2022, 13:45
  • 1 240

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хворіб МОЗ України

Фахівці радять збирати та їсти лише ті гриби, про властивості яких вам відомо. Фото pexels
Фахівці радять збирати та їсти лише ті гриби, про властивості яких вам відомо. Фото pexels

Відтак, відомо, що 68-річний львів'янин відчув симптоми отруєння після того, як з`їв підсмажені гливи. За словами чоловіка, перед тим він гриби не варив. До Львівської обласної лікарні потрапив у легкому стані.

25-річна і 59-річна мешканки Яворова звернулися до медиків після того, як з`їли лісові печериці. Жінки розповіли, що варили гриби менш ніж 10 хвилин. Стан пацієнток — середньої важкості.

Після допомоги усіх пацієнтів виписали із лікарні.

Загалом цього осіннього сезону у Центрі зареєстрували 6 випадків отруєння грибами.

Щоб запобігти отруєння грибами, медики рекомендують:

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Не збирайте невідомі вам гриби, особливо поблизу транспортних магістралей;
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Ще раз перевірте вдома гриби — особливо ті, які збирали діти. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом — викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Під час обробки кип’ятіть гриби 7−10 хвилин у воді, після того відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, — грузді, вовнянки та інші, що містять молочний сік. Так ви позбудетеся гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання — ботулізм. Гриби, які довго зберігали, обов’язково прокип’ятіть 10−15 хвилин.

Первинні ознаки отруєння грибами (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1−4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Основні симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Такі ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Необхідно знати, яким саме грибами людина отруїлася. Необхідно негайно викликати швидку, а до її приїзду потерпілому варто давати пити багато рідини разом зі сорбентами (активоване вугілля). Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду. Також з’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби та зробіть ті самі профілактичні заходи.

Заборонено вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Не можна займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Схожі новини