Передплата 2024 «Добра кухня»

На «Північних потоках» зафіксували вже четвертий витік

  • 29.09.2022, 11:45
  • 644

Берегова охорона Швеції повідомила, що на газопроводах «Північного потоку» стався ще один витік

Днями на "Північних потоках" зафіксували три витоки. Фото із мережі
Днями на "Північних потоках" зафіксували три витоки. Фото із мережі

Днями три витоки сталися на «Північному потоці-1» і «Північному потоці-2».

Один на «Північному потоці-2» біля узбережжя острова Борнохольм в економічній зоні Данії; два на «Північному потоці-1» біля острова Сімрісхамн на відстані понад 6 000 метрів один від одного. Один — у данській економічній зоні, інший — у шведській.

Сейсмолог Бйорн Лунд з Уппсальського університету повідомив, що поблизу «Північного потоку» сталося два вибухи. Перший з них трапився о 2:03 в ніч на понеділок. Вибух відбувся на газопроводі «Північний потік-2», на південний схід від Борнхольма.

Другий вибух зафіксували о 19:04 в понеділок біля «Північного потоку-1» в Сімрісхамні - він був у п’ять разів сильнішим за перший вибух.

Четвертий витік шведська берегова охорона виявила ще у вівторок, але відомо про нього стало тільки у середу ввечері.

Як зазначили у Шведській морській адміністрації, він розташований між двома витоками на «Північному потоці-1» на рівні Сімрісхамна. За даними берегової охорони, газопровід розташований в економічній зоні Швеції.

Шведська морська адміністрація не надала жодного нового навігаційного попередження після виявлення четвертого витоку.

«У цьому немає необхідності, оскільки він розташований між двома витоками, які охоплюються чинним попередженням в тому ж районі», — зауважила Марія Боман, керівниця морських рятувальних робіт в Центрі морських і повітряних рятувальних робіт.

Вона не може надати точних координат четвертого витоку, але стверджує, що саме берегова охорона виявила його.

«Про нього не було відомо від початку, і його не було видно на радарах, бо він менший за розміром. Берегова охорона побачила його, коли вони здійснювали патрулювання на катері та літаку у цьому районі» — додала вона.

Сейсмолог Бйорн Лунд припускає, що можливі й нові вибухи на газопроводах.

У Німеччині підозрюють, що витоки газу на гілках російських газопроводів «Північний потік» через Балтійське море є наслідком умисних дій. Данія і Швеція також припускають диверсію.

Німецькі спецслужби кажуть, що три труби газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2» в Балтійському морі можуть стати назавжди непридатними для використання після ймовірних актів диверсії.

Схожі новини