Передплата 2024 «Добрий господар»

«Гуманітарні мотиви»: у Саудівській Аравії розповіли, чому взяли участь у обміні іноземців

  • 24.09.2022, 14:45
  • 747

Ер-Ріяд взяв участь, як стверджує саудівське МЗС, у переговорах щодо звільнення 10 полонених іноземців та їхньому обміні через гуманітарні мотиви

На фото принц Фейсал бін Фархан аль Сауд
На фото принц Фейсал бін Фархан аль Сауд

Про це міністр закордонних справ Саудівської Аравії, принц Фейсал бін Фархан аль Сауд заявив в інтерв'ю ВВС.

«Керівництво Королівства побачило можливість досягти гуманітарного прориву, щоб полегшити повернення затриманих у свої сім'ї, і це й було нашою мотивацією. Ми були у контакті з усіма зацікавленими у цій ситуації країнами. Мотивація, як я вже сказав, полягала в тому, щоб досягти гуманітарного прориву. Я думаю, ми його досягли», — розповів він.

При цьому принц Фейсал бін Фархан аль Сауд заперечив твердження, що Саудівська Аравія взяла участь у переговорах, аби спробувати відновити стосунки із Заходом після вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі.

За його словами, переговори щодо звільнення полонених іноземців почалися ще в квітні.

Як розповів міністр закордонних справ Саудівської Аравії, дві угоди щодо обміну були пов’язані між собою.

«Це було необхідно, щоб добитися прориву у справі цих 10 іноземних громадян — для того, щоб відбулася друга угода. І другий обмін відбувся лише після того, як названі 10 іноземців прибули на територію Саудівської Аравії. Підтвердження цього факту дало змогу здійснити й інший обмін», — каже принц Фейсал бін Фархан аль Сауд.

За його словами, Ер-Ріяд прагне вести «відкритий діалог» з усіма сторонами та вважає це дуже важливим.

«Ми вважаємо, що наші відносини з росією виявилися корисними — наприклад, для проведення цієї угоди — і, можливо, допомагатимуть вести діалог і в майбутньому. На наш погляд, це дуже важливо. І важливо, щоб наші канали зв’язку залишалися відкритими», — додав він.

Схожі новини