Передплата 2024 «Добра кухня»

П’ять командирів «Азову» обміняли після передачі рф Медведчука, — Боднар

  • 23.09.2022, 11:30
  • 669

Обмін п’ятьох звільнених із російського полону командирів полку «Азов» відбувся в Анкарі після процедури перевірки та ідентифікації осіб, а також після фізичної передачі рф Віктора Медведчука

Фото з соцмереж Володимира Зеленського
Фото з соцмереж Володимира Зеленського

Про це повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар, пише Укрінформ.

«Двісті наших людей були обміняні на кордоні (України і рф — ред.), п’ятеро в Туреччині і ще десять — в Саудівській Аравії. У Туреччині обмін відбувався в Анкарі й передача п’ятьох наших захисників відбулася після процедури перевірки та ідентифікації осіб, а також після фізичної передачі Медведчука», — зазначив Боднар.

За словами дипломата, обмін здійснювався на чотирьох локація, йому передувала багатоденна й напружена робота.

«Зазначені обміни координує глава ОП Андрій Єрмак. В Анкарі цю операцію забезпечували особисто міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та керівник Головного управління розвідки МО Кирило Буданов та їх команди. Обміну передувала багатоденна, напружена робота, були й складні моменти, які, можливо, колись будуть розкриті загалу. Процес був цілком утаємничений і залучалися різні посередники, насамперед Туреччина та Саудівська Аравія», — сказав посол.

Боднар пояснив, що деталі не розголошували, аби в останній момент не зірвати обмін.

«Враховуючи наскільки в росії демонізували „Азов“ та захисників Маріуполя загалом, то можна уявити, наскільки важливим було для путіна повернути Медведчука і зробити крок, що якимось чином показує і готовність до переговорів. Нинішній обмін — це результат реалізації домовленостей Володимира Зеленського та Реджепа Тайїпа Ердогана. Це важка праця цілої команди переговірників і посередників. Але це також і наслідок нашого контрнаступу», — зауважив дипломат.

Боднар також вважає, що обмін полоненими, який відбувся майже одночасно з оголошенням часткової мобілізації в рф, вказує на нестабільність ситуації в самій росії, говорить про невпевненість її керівництва у подальших кроках.

Схожі новини