Передплата 2024 «Добра кухня»

У Фінляндії вимагають заборонити в'їзд росіянам

  • 20.09.2022, 11:15
  • 889

Опозиційні партії у Фінляндії вимагають майже повної заборони туристичних віз для громадян рф

Опозиція у Фінляндії вимагає заборонити в’їзд громадянам росії. Фото із мережі
Опозиція у Фінляндії вимагає заборонити в’їзд громадянам росії. Фото із мережі

Про це йдеться у матеріалі Helsingin Sanomat.

У «Національній коаліції» і «Справжніх фінах» заявили, що візи варто видавати лише тим росіянам, які мають родичів у Фінляндії.

Християнські демократи також за закриття кордону, але офіційну позицію ще не опублікували.

З 19 вересня Фінляндія є фактично єдиним доступним наземним маршрутом для росіян до ЄС — після того, як Польща та балтійські держави закрили свої кордони.

Керівник фракції «Справжніх фінів» Вілле Тавіо вважає, що Фінляндія мала би взяти з них приклад та повністю закрити кордон для росіян.

«У нас лунають контраргументи, що це буде якось суперечити законодавству ЄС та дотриманню прав людини, але ці країни продемонстрували, що так можна зробити», — зазначив він.

Один зі співлідерів фракції «Національної коаліції» Юкка Копра зазначив, що вони також за повне закриття кордону — за винятком поїздок до родини чи на навчання, та вважає рішення уряду суттєво обмежити видачу нових віз недостатнім кроком. На його думку, зараз це стало ще актуальніше, бо тепер усі росіяни, які їдуть до Шенгенської зони наземним маршрутом, прямуватимуть через Фінляндію.

Керівниця фракції християнських демократів Пяйві Рясянен сказала, що партія ще не фіналізувала позицію, але загалом було би логічно, щоб Фінляндія наслідувала приклад балтійців і Польщі.

«Не бачу, щоби від Єврокомісії були якісь зауваження до цих країн. Балтійські держави і Польща — це країни з верховенством права і члени ЄС, і вони змогли ухвалити таке рішення. Тож я вважаю, що якщо є політична воля, способи можна знайти», — переконана депутатка.

Схожі новини