Передплата 2024 «Добрий господар»

Бібліотекам Львівщини передали 100 примірників антологій патріотичної поезії

Таку акцію обіцяють зробити традиційною для виховання молоді та боротьби на інформаційному фронті

Фото Львівська ОВА
Фото Львівська ОВА

З нагоди Міжнародного дня писемності, який щороку святкують 8 вересня, бібліотекам Львівської області передали сто примірників антологій української патріотичної поезії. Це збірки творів переможців цьогорічного конкурсу на здобуття обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди, які пишуть на тему громадянської лірики.

Як повідомив на брифінгу заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, у Львівській області, яка є епіцентром культури така акція має бути традиційною. Критерії бібліотек, які отримали збірники поезій — ті, де є сучасні читальні зали, які активно відвідує молодь, зокрема школярі.

Частину збірок патріотичної поезії уже викупили благодійні фонди Львова, які передали книги в бібліотеки за кордон — в Австрію.

«У межах премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди маємо співпрацю зі Спілкою письменників щодо підтримки української книги, — наголошує чиновник. — На часі - тема популяризації книги, патріотичного виховання молоді, щоб молодь не „сиділа в гаджетах“. Книги з поезіями передали в бібліотеки області для того, щоб молодь черпала енергію. Я читав дещо із збірок, налаштовують на роздуми. Це глибокі думки авторів, які варто прочитати».

Голова Львівської обласної організації Спілки письменників України, голова журі конкурсу на здобуття обласної літературної премії імені Катерини Мандрик-Куйбіди, заслужений діяч мистецтв України Олесь Дяк повідомив, що така акція в День писемності - можливість вкотре нагадати суспільству про пріоритети освіти, книжки, вдосконалення своєї мови…

Фото ЛОВА
Фото ЛОВА

«Львівщина є надійним тилом України та на передовій у протистоянні „рускому міру“, — додав пан Олесь. — Проєкт, який ми презентуємо вкрай важливий. Сім років тому ми почали відзначати кращих поетів України завдяки їхній участі в конкурсі, аби визначити кращих, які пишуть на патріотичну тематику. Патріотична тематика завжди була актуальною: це Майдан, чи це 2014 рік, чи теперішні події…».

Олесь Дяк вважає, що акція передачі бібліотеках книжок — одна із складових боротьби з ворогом на інформаційному фронті. Він показав на брифінгу п’ятитомник з опублікованими поезіями, які передано бібліотекам. Ініціює запровадження в шкільну програму вивчення сучасної патріотичної поезії.

«Вважаю, що це потрібно запровадити на Львівщині насамперед, — наголосив Олесь Дяк. — Це потрібно, якщо виховуємо справжніх українських патріотів».

Схожі новини