Передплата 2024 ВЗ

В Іспанії висохло велике озеро

  • 06.09.2022, 17:17
  • 864

Найбільше постійне озеро в іспанському національному парку Доньяна, одне з найбільших і найважливіших водно-болотних угідь у Європі, перетворилося на невелику калюжу

Фото: CSIC
Фото: CSIC

У публікації The Guardian йдеться, що в понеділок експерти з Національної дослідницької ради Іспанії (CSIC) заявили, що озеро Санта-Олалла, розташоване на території об'єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, висохло втретє за 50 років.

«Озеро Санта-Олалла, найбільше постійне озеро в Доньяні і останнє, в якому ще була вода в серпні, висохло. В останні дні воно перетворилося на невелику калюжу в центрі, де тепер немає водоплавних птахів», — йдеться у заяві CSIC.

Водопостачання Доньяни, чиї болота, ліси і дюни простягаються майже на 130 000 гектарів в андалузьких провінціях Уельва, Севілья і Кадіс, різко скоротилося за останні 30 років через кліматичні зміни, сільське господарство, забруднення гірничої промисловості та осушення боліт.

Екозахисники кажуть: хоча озеро Санта-Олалла двічі повністю висихало під час років інтенсивної посухи — у 1983 та 1995 роках — надмірна експлуатація водоносного горизонту в Доньяні також є причиною нинішнього стану озера.

Схожі новини