Передплата 2024 «Добрий господар»

У Латвії розглядають питання відокремлення церкви від московського патріархату

  • 05.09.2022, 15:16
  • 803

Президент Латвії Егілс Левітс подав на розгляд Сейму поправки до закону про Латвійську Православну церкву, які передбачають її самостійний і незалежний (автокефальний) статус

Видання Delfi зазначає, що поправки до закону було підготовлено у співпраці з міністром юстиції Янісом Бордансом.

«Коли закон набуде чинності, буде виключено будь-який вплив чи владу московського патріархату над нашою православною церквою. Відмова від будь-яких зв’язків із московським патріархом — це суттєве питання для наших православних, всього латвійського суспільства та національної безпеки», — заявив Егілс Левітс.

Підготовлений законопроєкт сьогодні вранці обговорювався зі спікером Сейму Інарою Мурнієце та керівниками всіх фракцій Сейму. Латвійську православну церкву також поінформували про законопроєкт.

У даний час ЛПЦ діє при московському патріархаті, який підтримує правлячий у росії режим та війну проти України. За словами Левітса, запропонований ним закон відновить історичний статус ЛПЦ та виключить будь-яку владу Московського патріарха над церквою у Латвії.

«Прийняттям поправок до закону Латвійська держава визнає, що Латвійська православна церква є повністю самостійною та незалежною (автокефальною) церквою. Вона не залежить від влади будь-якої іншої церкви за межами Латвії», — йдеться у заяві президента.

Як зазначив Левітс, у «незалежній, демократичній та правовій Латвійській державі нашим православним потрібна своя самостійна та незалежна церква».

Він зазначив, що законопроєкт був обговорений з усіма компетентними державними установами, на засіданні Ради з національної безпеки. Про нього поінформували комісію з національної безпеки та комісію з прав людини та зв’язків із громадськістю Сейму, які відповідатимуть за подальшу роботу з цим законопроєктом.

Схожі новини