Передплата 2024 «Добрий господар»

«3 тисячі 200 підприємств Львівщини платять зарплату нижче мінімальної»

Повідомив на брифінгу перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик

Попри воєнний стан на Львівщині добре сплачують податки на доходи фізичних осіб та акцизний збір. Львівська ОВА ставила перед податковою завдання — прискіпливо контролювати ті підприємства, які торік мінімізували сплату в бюджет податків.

Про це повідомив на брифінгу перший заступник голови Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик.

«Воєнний стан не може бути ухилянням бізнесу від сплати податків на доходи фізичних осіб, — каже чиновник. — 5 тисяч 800 підприємств Львівщини перебувають у „сірій зоні“, з них 3 тисячі 200 платять заплату менше мінімальної, 2,5 тисячі підприємств платять заплату близьку до мінімальної. В цих підприємствах може бути не повна зайнятість та різний графік роботи. Тому кожне підприємство треба аналізувати індивідуально».

За словами Андрія Годика, хороший стан сплати ПДФО є завдяки зарплаті військовослужбовцям, працівникам правоохоронного блоку та працівникам бюджетної сфери. «Стоїть питання — яка реальна ситуація з приватним сектором і які кроки робить податкова щодо контролю цього сектору, — наголошує Годик. — Щомісяця від сплати ПДФО не надходить 250 мільйонів гривень».

Андрій Годик сказав, що фахівці ЛОВА проаналізували два супермаркети на Львівщині: один з них платить працівникам 12 тисяч гривень зарплати на місяць, інший — 6 900 грн.

З офіційною зарплатою у «сірій зоні», каже Андрій Годик, перебувають і підприємства машинобудівної промисловості області. У сфері транспорту теж не платять гідної заплати — 7 тисяч гривень (заплата водія-далекобійника).

«Нас дивує, що в харчовій галузі області є позитивна динаміка щодо збільшення робочих місць, — продовжує розмову Годик. — Але водночас вдвічі зменшується сума виплати зарплати працівникам. Виникає питання, чому так. Вдвічі зменшили витрати на зарплату і пивні компанії. Спершу в області були обмеження щодо продажу алкоголю — через воєнний стан. Та це підприємство здійснює експортну діяльність».

Схожі новини