Передплата 2024 «Добрий господар»

Купувати буржуйку самим не треба!

Пункти обігріву з такими печами мають встановити в кожному будинку силами ОСББ чи управляючих компаній

Львів'яни — у важких роздумах про майбутнє «пришестя» зими, яка може бути непростою. Уряд «заспокоїв», що температура у квартирах не буде опускатися нижче ніж плюс 18… Що буде, як ракети рашистів, борони Боже, розіб'ють ТЕЦ чи лінії електропередач? У Львівській мерії закликають готувати альтернативні джерела енергії. Але як собі з тим дати раду?

«У нашому ЛКП уже місяць складають дрова під навісом. Ми питаємо, навіщо? Ви що, хочете топити тими дровами чи прода­вати їх? Вони нам не кажуть. Мер Садовий казав, що як не буде світла і газу, треба буде топи­ти дровами, купувати буржуйки. Може, варто купити буржуйку?» — запитує пан Іван, який зателефо­нував у редакцію.

«У нас у багатоквартирному будинку деякі сусіди купили собі газові балони — на всяк випадок, — розповіла „ВЗ“ львів'янка пані Анна. — Ми теж хотіли придбати балон, але ж це дуже небезпеч­но. Весь будинок може злетіти в повітря! Хоча моя бабуся в селі має і піч на дрова, і газову плиту з балоном».

«Навіщо мені якісь альтерна­тивні джерела енергії? Якщо не буде ні світла, ні газу — їду в село і там сиджу, палю дрова у пічці, — похвалився щасливий власник сільської хатинки пан Андрій. — Зараз багато хто купив собі твер­допаливні котли — чи на дачу, чи в сільську хату. Зараз їх багато на ринку. Є різні - на дрова, на па­лети, на вугілля. Буржуйка вели­ке приміщення не нагріє…»

Тож чи варто людям самим ку­пувати буржуйки? Про це «ВЗ» розповів міський голова Льво­ва Андрій Садовий: «Ми вста­новили вже кілька буржуйок у приміщеннях, які використову­ються як укриття. Робимо це під наглядом Управління з надзви­чайних ситуацій. Думаю, напри­кінці тижня проведемо виїзне засідання виконкому спільно з фахівцями ДСНС, де продемон­струємо, як це все працює. Важ­ливо, щоб у кожному будинку в укритті були встановлені бур­жуйки і був запас дров. Це будуть такі пункти обігріву. Я на цьому наголошував у своєму звернен­ні: якщо, не дай Боже, будуть ра­кетні удари і будуть виведені з ладу ТЕЦ та електропідстанції, то чим тоді квартири обігрівати? Чи тоді встановлювати буржуй­ки? То краще зараз на будинок одну поставити в укритті, вста­новити датчики, вивести венти­ляцію, і мати гарантію, що люди взимку не померзнуть. Ми пра­цюємо щодо цього з управляю­чими компаніями, з керівниками ОСББ. Уклінно просимо людей бути максимально уважними, дослухатися до порад і в коор­динації зі своїми управляючими компаніями, з ОСББ вибудовува­ти подальші кроки. Тому що, бо­ронь Боже, якщо кожен буде собі встановлювати в квартирі бур­жуйку — це не зовсім можливо і це зовсім не доцільно».

А тим часом…

Виконком Львівської міської ради зобов’язав львівські кому­нальні підприємства виготови­ти 740 металевих печей-буржу­йок для обігріву приміщень. Про це повідомила пресслужба ЛМР. Балансоутримувачам будинків — управляючим компаніям, ОСББ, ЖБК — рекомендовано, зокрема, привести в належний стан укрит­тя й сформувати запас дров.

Схожі новини