Передплата 2024 «Добра кухня»

«Сценарій Фукусіми може повторитися на Запорізькій АЕС, але причиною стане не природне лихо, а обстріли російської армії»

  • 14.08.2022, 06:25
  • 646

В інтерв'ю BBC News Україна працівник найбільшої в Європі Запорізької АЕС на умовах анонімності розповів про регулярні обстріли об'єктів станції російською армією, фізичний та моральний стан персоналу, який продовжує працювати в окупації вже понад п’ять місяців, а також підтвердив факт мінування машинних залів ядерних реакторів

Інженер розповів, що тактика російських військових — максимально убезпечити свою найціннішу техніку, тому вони її ховають щонайближче до реакторів.

«Що далі в глибину території станції, то більш цікаві об'єкти можна знайти під естакадою. Біля другого спецкорпусу іноді стоять БМ „Град“ із повністю завантаженим боєкомплектом», — каже працівник ЗАЕС.

Він додає, що інсценування обстрілів території станції нібито з боку ЗСУ рашисти проводять із промзони неподалік самої АЕС: «На території атомної електростанції є майданчик, де зберігаються важкі металеві конструкції, як-от свіжі парогенератори. Зараз там розташовані російські артилерійські установки, які обстрілюють ЗАЕС, імітуючи «прильоти» з Нікополя.

Я особисто бачив обстріл з цього майданчика, бачив, звідки був вихід і куди прилетіло. Від моменту «виходу» до моменту «прильоту» минуло не більше трьох секунд. Кожен зі співробітників ЗАЕС це бачив і чув. Та знає, звідки летить і куди".

Також інженер ЗАЕС розповів про можливі наслідки у разі перегрівання енергоблоків:

«Без постійного охолодження буде страшна ядерна катастрофа. Нам потрібно, щоб хоча б один енергоблок працював на будь-яку енергосистему. По-перше, це дасть нам шанс коли-небудь запустити інші енергоблоки. По-друге, це необхідно задля попередження ядерної катастрофи».

Український атомник додає: можливий сценарій катастрофи може бути схожим на аварію на японській Фукусімі, але її причина залежить від людського фактора:

«На Фукусімі була катастрофа, тому що землетрус і цунамі зупинили можливість реактора охолоджуватися. В результаті стався паровий вибух в активній зоні, був зруйнований конфайнмент, тобто герметична зона реактора. Радіоактивні речовини потрапили назовні.

Цей сценарій може повторитися на ЗАЕС. Але причини — це не природне лихо. Це обстріли російської армії".

Більше деталей в інтерв'ю за посиланням: www.bbc.com/ukrainian/features-62 532 425

Схожі новини