Передплата 2024 «Добра кухня»

«Лан'я»: вчені зафіксували в Китаї новий вірус

  • 09.08.2022, 20:15
  • 1 672

Вірусом «Лан'я» вже заразилися щонайменше 35 людей

Фото: сайт dsnews
Фото: сайт dsnews

Про це пише світовий медичний журнал New England Medicine (NEJM).

Як зазначається, науковці в Китаї ідентифікували новий вірус геніпавірусу тваринного походження, який назвали Langya («Лан'я») henipavirus. Перші випадки зафіксували у Шаньдуні та Хенані.

Китайські та сингапурські вчені зазначили, що вірус може інфікувати людей. Симптоми хворих включають лихоманку, втому, кашель, анорексію, міалгію (біль у м’язах), нудоту тощо. Вірусом вже заразилися щонайменше 35 людей.

«Клінічними симптомами цих пацієнтів були гарячка (100%), втома (54%), кашель (50%), анорексія (50%), міалгія (46%), нудота (38%), головний біль (35%), блювання (35%), що супроводжується тромбоцитопенією (35%), лейкопенією (54%), порушенням функції печінки (35%) і порушенням функції нирок (8%)», — йдеться у повідомленні.

Вчені зазначають, що хвороба схожа на «Ніпах», який є одним з найнебезпечніших вірусів у світі. Від нього немає ліків, а летальність складає від 40% до 75%. Проте варто зазначити, що виявлені випадки не були смертельними або дуже тяжкими.

Вчені ще не визначили, чи може «Лан'я» передаватися від людини до людини. У тваринному світі вірус найчастіше виявлявся у землерийок.

Також антитіла виявлено у кіз та собак. До того ж вчені виявляли інші асоційовані віруси «Ніпах» у кажанів, гризунів і землерийок, ссавців родини Spikys.

Донедавна світу були відомі лише два геніпавіруси, небезпечні для людей — «Ніпах» і «Хендра».

Схожі новини