Передплата 2024 «Добрий господар»

День ухвалення Декларації про суверенітет України: як це було 32 роки тому

  • 16.07.2022, 10:56
  • 1 226

16 липня 1990 року – Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет УРСР

День ухвалення Декларації про суверенітет України: як це було 32 роки тому
День ухвалення Декларації про суверенітет України: як це було 32 роки тому

1990 рік. Липень. Понеділок. 10 год. 07 хв. Верховна Рада Української РСР ухвалює Декларацію про державний суверенітет України. Цьому передували «запеклі бої» у сесійній залі за кожне слово. Ключові «суверенітет», «державний», «Україна» розглядалися у 5−10 варіантах. Навіть щодо назви держави не було одностайної думки.

Одразу після ухвалення історичного рішення переповнений емоціями Левко Лук’яненко вийшов на площу перед Верховною Радою і безапеляційно заявив: «Ця Декларація — це програма виходу України з-під влади Москви. Від нас з вами залежить, чи стане вона практичною програмою будівництва незалежної України, або промосковським комуністам-ортодоксам вдасться перетворити її у черговий порожній папірець».

«За» проголосували 357 депутатів, зокрема абсолютна більшість комуністів. Проти — четверо.

У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».

Декларація також проголошувала економічну самостійність України. У документі визнавала самостійність республіки у розв'язання питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

Також Україна проголошувала свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не братиме участі у військових блоках і зобов’язується дотримуватися трьох неядерних принципів: не застосовувати, не виробляти і не набувати ядерної зброї.

Декларація проголошувала право України безпосередньо реалізувати відносини з іншими державами, укладати з ними договори, обмінюватися дипломатичними, консульськими, торговельними представництвами.

Декларація про суверенітет України приймалася в роки розвалу СРСР. 11 березня 1990 р. Литва вже проголосила свою незалежність від СРСР, Латвія і Естонія активно готували відновлення незалежності. 12 червня 1990 р. була прийнята Декларація про державний суверенітет РРФСР.

День прийняття Декларації про державний суверенітет України був оголошений святковим і вихідним на території України. Зазначимо, у першу річницю прийняття Декларації комуністичні лідери урочисто несли квіти до пам’ятників Леніну.

Майже всі положення Декларації суперечили чинній на той час Конституції УРСР. Так, єдиним джерелом влади Декларація проголосила народ України. Проте основний закон Української РСР стверджував, що територію країни заселяли громадяни СРСР. За свідченням учасників тих подій, значна частина комуністів у липні 1990 року розглядала Декларацію як «просто невеличку поступку, щоб заспокоїти тих, хто виступав за повну державну незалежність України».

Фото: armyinform