Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Литва заблокувала російські вантажі у Калінінградській області

  • 20.06.2022, 15:50
  • 703

Литва припинила залізничний транзит частини вантажів з рф до Калінінградської області

Литва заблокувала російські вантажі у Калінінградській області
Литва заблокувала російські вантажі у Калінінградській області

У росії вже викликали до МЗС тимчасову повірену у справах Литви.

Водночас в ЄС не прогнозують нової напруги у відносинах з рф.

Про припинення транзиту спочатку повідомив очільник Калінінградської області Антон Аліханов.

За його словами, Литовська залізниця припинила транзит низки російських товарів, які потрапили під санкції Євросоюзу, до Калінінграда.

Під заборону ЄС потрапили майже 50% усіх вантажів, які доставляють із регіонів росії. Аліханов зазначив, що тепер на поромну лінію Усть-Луга — Балтійськ будуть потрібні додаткові судна для доставки товарів. Він також назвав це грубим порушенням правила вступу Литви в ЄС. Крім того, після 10 серпня обмеження можуть діяти також щодо постачання нафтопродуктів.

Заступник міністра закордонних справ Литви Мантас Адоменас повідомив, що наразі Литва чекає від Єврокомісії на роз'яснення щодо застосування європейського санкційного режиму до калінінградського транзиту, а Аліханов поспішив з оцінкою дій Литви.

Представник литовського залізничного концерну LTG Мантас Дубаускас заявив, що його компанія реалізує санкції ЄС проти росії та білорусі, які мали повністю набути чинності до середини червня.

Глава дипломатії Є С Жозеп Боррель сказав, що точно не знає, чи може це рішення створити нову проблему у відносинах з росією. Проте наголосив, що порівнювати ситуацію в Калінінграді та в Україні — некоректно.

«Ви не можете порівнювати ситуацію в Калінінграді з ситуацією в Україні щодо війни. На решту світу те, що відбувається в Калінінграді, не вплине, але на решту світу дуже сильно вплине те, що відбувається в Україні», — зазначив Боррель.

Калінінградська область — російський анклав, що межує з Литвою та Польщею. Залізничне пасажирське сполучення з ним відбувається через територію Литви без змін, а літаки літають над Балтійським морем, оскільки повітряний простір країн ЄС для рф закритий.

Фото із мережі

Схожі новини