Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У переповненому людьми Трускавці катастрофічно туристів не вистачає. І таке буває …

Чим курортний день у час війни від відпочинку у мирних умовах відрізняється?

Сьогоднішній Трускавець заповнений людьми. Це особливо помітно на площі перед бюветом мінвод та майдані Незалежності, де під музику частенько проводяться конкурси, свої довгі «хороводи» дітвора проводить. Це не дуже пасує до сьогоднішньої атмосфери: війну маємо. Не всім ця веселість подобається. З іншого ж боку…

Потрібно розуміти, що абсолютна більшість присутніх у цих велелюдних місцях — приїжджі зі сходу та півдня. Деякі з них до своїх колишніх домівок не повернуться ніколи. Якщо ця ілюзорна безтурботна курортна атмосфера, яка створюється для того, щоб наші внутрішньо переміщені земляки трішки відійшли від своїх невеселих дум, час від часу змушує їх посміхатись — значить все правильно робиться.

Зрештою, все видно неозброєним оком. Легко відрізнити правдивого відпочивальника, яких сьогодні у Трускавці дуже мало, від евакуйованих сюди людей. Що цікаво? Прибулий не з власної волі до Трускавця люд відіграв свою роль у збільшенні платежів до бюджету, які зафіксовано за підсумками першого кварталу ц.р. Але ця позитивна бюджетна тенденція, яка спостерігалась упродовж січня-травня ц.р., коли, як поінформували нас у Трускавецькій міській раді, до бюджету курорту надійшло приблизно стільки ж коштів, як і за відповідний період минулого року, скінчилась. Буквально з перших днів червня почався зворотний процес. Про це ще 2 місяці тому попереджав начальник фінансового управління Трускавецької ОТГ Микола Федоричак. За його прогнозом, до кінця року бюджет Трускавця недоотримає 60 млн грн. Пояснення одне: українцям сьогодні не до відпочинку. Нам би — вижити, якомога швидше перемогти ворога. Не їдуть на трускавецькі води й іноземці, чия частка у загальній «картинці» відпочивальників, які приїжджають на води до Трускавця, упродовж останніх років постійно збільшувалась. Причина та ж — війна. Не рекомендують своїм громадянам уряди європейських країн відпочивати там, де ніхто не знає коли «прилетить» та куди впаде смертоносна рашистська ракета.

Нічого дивного в тому, що сьогодні, як сигналізує директор Центру розвитку туризму в Україні Володимир Царук, майже всі санаторно-курортні заклади Трускавця, Моршина та Східниці, як і інших західноукраїнських курортів, або закриті або ж мінімально завантажені, немає. Усі паски затягують. Перебування у відпустці за власний рахунок — це звичний стан. Не тільки для членів трудових колективів санаторно-курортних закладів. За таким же правилом функціонує й адміністрація Трускавецької ОТГ та комунальні підприємства міста-курорту. Погано. Але, якщо комусь здається, що гіршого не буває, нехай порівняє із тим, що сьогодні, коли Україна дає відсіч ненависному ворогу, на одеських пляжах відбувається. Настане день, коли і в наш спільний дім прийде свято.

Схожі новини