Передплата 2024 «Добра кухня»

У Литві хочуть започаткувати День пам'яті жертв геноциду в Україні

  • 16.04.2022, 11:03
  • 559

У Литві пропонують зробити 9 травня Днем пам'яті жертв геноциду в Україні

У Литві хочуть започаткувати День пам'яті жертв геноциду в Україні
У Литві хочуть започаткувати День пам'яті жертв геноциду в Україні

Про це повідомляє Delfi.

Відповідну поправку до закону про пам'ятні дати зареєстрували 16 депутатів (серед них — спікер Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен), як із владних, так і опозиційних партій. Також серед авторів проєкту — міністри закордонних справ та юстиції Габріелюс Ландсбергіс і Евеліна Добровольська. Головний ініціатор законотворчої зміни — заступник спікера Сейму Паулюс Саударгас.

«9 травня в рф є Днем перемоги у Другій світовій війні, але водночас там замовчують військові злочини та репресії СРСР проти цілих народів у криваву сталінську епоху. Литві, Україні та частині Європи не довелося порадіти перемозі над нацистською Німеччиною, оскільки одна окупаційна влада змінилася іншою, яка також чинила злочини проти людяності», — йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

У країні вважають, що сьогодні в Україні коїться геноцид, «вчинений путінською Росією, яка є реінкарнацією Радянського Союзу».

«Відтак, цей день об'єднав би трагедії, пережиті українцями тоді й зараз, тобто організований радянським союзом Голодомор, масові вбивства, депортації та винищення мирних жителів у системі ГУЛАГу та воєнні злочини, які скоюють сьогодні російські військові», — наголошують автори документа.

Читайте також: США нададуть Україні протикорабельні ракети, — NYT

Фото з мережі

Схожі новини