Клепарівські черехи повертаються до Львова
- 01.04.2022, 11:23
- 895
Завтра, 1 квітня, у Ботанічному саду висаджуватимуть клепарівські черехи
«Ми довго думали, чи посадити наші клепарівські черехи тихенько, бо воно не на часі, чи все-таки написати про це? Вирішили написати й запросити всіх охочих. Бо це наша спадщина, наша культура, і це те, з чим ми працюємо. Заповідають дощ, але ми посадимо 10 деревцят, які прагнуть вкоренитися, зацвісти і потішити нас смачними клепарівськими черехами. Сподіваємося, що невдовзі відсвяткуємо перемогу України у затінку клепарівських черех! Слава Україні», — цитує одну з ініціаторок висадження дерев Маріанну Душар пресслужба Львівської міської ради.
Долучитися запрошують усіх охочих. Висадка дерев розпочнеться о 12.30 год, Ботанічний сад ЛНУ ім. І. Франка (вул. Черемшини, 44).
Зазначимо, перша письмова згадка про це дерево сягає 1555 року. Тоді львівські урядники заборонили мешканцям нищити черехи і просили садити ті дерева. Але згодом, із прокладанням залізничної колії на Підзамчі, частину дерев вирубали, а ті, що залишилися, деградували від диму парових машин залізниці.
Клепарівська череха була популярною серед львів’ян та знаною далеко за межами міста. З неї готували конфітюри, лікери та наливки, а самі черехи та саджанці дерев активно експортували.
Читайте також: Відроджують забутий смак клепарівської черехи
Цікаві факти про клепарівські черехи
- Черехи виведені в місцевості Клепарів.
- Це особливий сорт вишні, інші ж джерела вважають, що це гібрид вишні звичайної та черешні.
- В англійській літературі перша згадка черех відома з 1831 року під назвою «Griotte de Kleparow».
- Інші назви клепарівської черехи: Belle de Kleparow, Bonne Polonaise, Cerise de Kleparow, Kleparower Süssweichsel, Kleparowska, Ratafia polonica та ін.
- Цей сорт надзвичайно цінувався. «В 1555 р. місто видало наказ, щоби ніхто легкодушно не нищив цих дерев, а навпаки, щоби передміщани їх поширювали» (Іван Крип’якевич).
- У ХVІІІ — ХІХ ст. клепарівські черехи стали дуже популярним у цілому світі: Європі, Сполучених Штатах та Австралії. Зазвичай використовували для десертів та виготовлення вишневого соку.
- Перший науковий опис цього сорту дерева був опублікований у 1792 році Йоганном Крафтом у його «Pomona Austriaca», а у 1824 році у Німеччині Ліпполд Боуманн написав про цей сорт так: «Дуже помітна вишня з соком темно-коричневого кольору, з терміном дозрівання в серпні, так само хороша для варення, як і для вишневого соку. Дерево стає дуже велике, і дуже плодюче, оскільки плодить щорічно і рясно, і не страждає від морозу».
- У 1837 р. у США розсадницький каталог пропонував вирощені черехи на продаж за $ 0,75 до $ 1,00 кожна, і описував їх так: «середнього росту, компактної і сферичної форми; яка витримує суворий північний клімат».
- В Україні вирощування черехи було занедбано в 1930-х роках і, ймовірно, цей сорт тут зник. До кінця ХХ ст. у всьому світі число вишневих сортів було різко скорочено, тож його не вирощують комерційно.
- Про «загибель» клепарівських черех пише і відомий львовознавець початку ХХ ст. Францішек Яворський: «Клепарівські черехи, знову згідно з формою… забрано під залізничне полотно. Реамбуляційна комісія брідської колись залізниці платила по 120 гульденів за одне деревце. Але що це було для власників, яким таке деревце родило черехи величиною з волоський горіх, славні навіть на столах у Парижі і у всій, без перебільшення, Європі. З туркотом першого потягу з Підзамча на головний вокзал, як рукою відійняло. Клепарівські черехи змізерніли, а садове мистецтво вже ніколи не зуміло воскресити тієї львівської особливості. Кажуть, їм зашкодив дим парових машин — зрештою, хтозна…» (переклад Людмили Бублик).