Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський запропонував скликати розширений саміт Ради безпеки ООН і вимагає відповідей щодо НАТО

  • 19.02.2022, 19:10
  • 940

Президент України Володимир Зеленський запропонував зустріч лідерів Ради безпеки ООН за участю трьох країн, що не є членами РБ, для обговорення російської безпекової кризи

Зеленський запропонував скликати розширений саміт Ради безпеки ООН і вимагає відповідей щодо НАТО
Зеленський запропонував скликати розширений саміт Ради безпеки ООН і вимагає відповідей щодо НАТО

Про це президент заявив під час Мюнхенської безпекової конференції.

«Я пропоную у найближчі тижні скликати саміт держав-постійних членів Ради Безпеки ООН, за участі України, Німеччини та Туреччини», — сказав Зеленський.

Однак не пояснив, чому йдеться саме про Німеччину та Туреччину.

Зеленський вважає, що під час саміту має йтися про безпекову ситуацію загалом, а не лише російсько-українську війну.

«(Саміт необхідно скликати) з метою розв’язання безпекових викликів у Європі і напрацювання нових, дієвих безпекових гарантій. Гарантій, наданих для України сьогодні, поки ми не є членом оборонного альянсу, і фактично перебуваємо у безпековому вакуумі», — наголосив він.

Зеленський також вимагає «чесних відповідей» про перспективи членства України в НАТО, мовляв «не потрібно нам говорити про дати нападу, а краще згадати про інші дати» [йдеться про вступ у НАТО та ЄС].

«З 2014 року РФ переконує, що ми вибрали хибний шлях, що в Європі на нас ніхто не чекає. Хіба не Європа має постійно говорити та обґрунтовувати діями, що це неправда? Чому ми уникаємо цього питання? Це стосується і НАТО… Ніхто нікого не ставить до стінки з питанням, щоб завтра було НАТО, — такого немає. Ми хочемо. Але поки що у нас немає такої можливості, ми прагнемо мати гарантії безпеки», — наголосив президент України.

Більше

Саміти РБ ООН відбуваються украй рідко. Крайній був у 1992 році після розвалу СРСР і юридично сумнівного «вступу» Росії до ООН.

Читайте також: Україна може відмовитися від Будапештського меморандуму

Фото з мережі

Схожі новини