Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна може відмовитися від Будапештського меморандуму

  • 19.02.2022, 18:30
  • 1 102

Президент України заявив, що ініціює переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки

Україна може відмовитися від Будапештського меморандуму
Україна може відмовитися від Будапештського меморандуму

Якщо переговори не відбудуться, то Київ перегляне рішення щодо відмови від ядерної зброї.

Про це йдеться у заяві Зеленського.

Після здобуття незалежності Україна мала третій за розміром арсенал ядерної зброї у світі. Після підписання Будапештського меморандуму країна відмовилася від статусу ядерної держави, а США, Росія та Британія (потім до них приєднались Китай та Франція) в обмін на це надали Україні гарантії суверенітету та територіальної цілісності.

«За відмову від третього у світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Цієї зброї у нас немає, безпеки у нас немає також. Немає і частини території нашої держави, що за площею, до речі, більша, ніж Швейцарія, Нідерланди чи Бельгія. А головне, немає мільйонів наших громадян — громадян України. Отже, дещо — є, є право! Право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки і миру. З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі і безуспішно. Сьогодні (19 лютого — УП) Україна зробить це вчетверте. Я ініціюю консультації у межах Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ, і якщо вони знову не відбудуться, або опісля не буде гарантій безпеки для нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює, і усі пакетні рішення 1994 року були під сумнівом», — наголосив президент.

Читайте також: Безпека України — не в Будапештському меморандумі, а у Вашингтонському договорі, — Порошенко

Фото з мережі

Схожі новини