Передплата 2024 «Добра кухня»

Підсумки переговорів Нормандської четвірки

  • 27.01.2022, 08:30
  • 918

Учора у Парижі завершилась зустріч політичних лідерів країн Нормандської четвірки, яка тривала понад вісім годин

Підсумки переговорів Нормандської четвірки
Підсумки переговорів Нормандської четвірки

Як розповів Андрій Єрмак, радники лідерів «нормандської четвірки» погодили спільне комюніке — вперше з 2019 року. Він назвав зустріч «реанімацією» Нормандського процесу й повідомив, що наступні переговори відбудуться за два тижні у Берліні.

Як повідомив Єрмак, пріоритет Києва — припинення війни й зняття напруженості на кордонах.

«Для нас ціль — припинення війни, зняття напруженості на кордонах, повернення наших територій. Це пріоритет для президента Зеленського, для всієї влади. Україна готова продовжити переговори та зустрічі в режимі 24/7 у межах нормандського формату з пошуку деескалації», — наголосив представник України.

Представник Росії, заступник голови Адміністрації президента РФ Дмитро Козак назвав переговори «непростими».

«Зробили інвентаризацію різних прочитань Мінських угод. Домовилися про внутрішньодержавні консультації, щоб за два тижні зустрітися в Берліні», — додав Козак.

За його словами, основним завданням Нормандської четвірки є подолання будь-яких протиріч сторін щодо реалізації Мінських домовленостей.

«Це основне у „нормандському форматі“ — домовитися про єдине розуміння всіх положень Мінських угод щодо політичних умов врегулювання, дотримання режиму припинення вогню, гуманітарних питань», — заявив він.

За його словами, зустріч лідерів нормандського формату може відбутися за однієї умови — після узгодження правового статусу Донбасу.

«Саміт лідерів нормандської четвірки буде можливий після того, як будуть узгоджені всі аспекти правового статусу Донбасу для того, щоб узгодити умови виборів в регіоні», — наголосив Козак.

Читайте також: Ситуація на кордоні з РФ поблизу Харкова стабільна, — ОДА

Фото ОПУ

Схожі новини