Передплата 2024 «Добрий господар»

“Хто ініціював неадекватне підвищення тарифів для творчих спілок?”

Митці влаштували Фейсбучний протест щодо космічних цін на енергоносії для творчих майстерень

“Хто ініціював неадекватне підвищення тарифів для творчих спілок?”
“Хто ініціював неадекватне підвищення тарифів для творчих спілок?”

У понеділок, 17 грудня, митці зі всієї України ініціювали у соціальних мережах флешмоб проти постанови Кабміну № 1209, в якій передбачено значне підвищення тарифів на тепло, зокрема для творчих майстерень. Суть акції — кожен митець своєї галузі фотографується у своїй майстерні з плакатом з написами «Постанова КМУ № 1209 вбиває українське мистецтво!», «Постанова КМУ № 1209 вбиває мистецтво та культуру України!»…

Згідно з постановою Кабміну, митці платитимуть за теплопостачання на 62% більше за минулий тариф. Відтак комунальні послуги для творчих майстерень у рази подорожчали і б’ють по гаманцях… А це позначиться на ціні мистецьких робіт.

Зокрема, Національна спілка художників України опублікувала офіційне звернення до влади:

«У нашому суспільстві настав час важких випробувань щодо збереження здобутків української національної культури. Цього разу це стосуються діяльності національних творчих спілок. Внаслідок нової постанови Кабміну, яка стосується різкого підвищення плати за теплоносії саме для творчих спілок, як сфери української культури, може обернутися для неї значним лихом. Зокрема, для Національної спілки художників України, яка пропонує внести зміни що до зниження високих тарифів у вищезазначеній постанові, має велике значення політична воля профільних міністерств та найвищої влади України щодо подальшого існування засобів для творення нашої культури. У випадку високих тарифів на опалення творчих майстерень та офісів, в умовах ігнорування нашого клопотання перед Кабінетом Міністрів України внести зміни до постанови № 1209 від 10.11.2021, згідно з якою для всіх митців — 1 Гкал і надалі буде коштувати 6953,77 грн. Тоді плата тільки по теплоносіях за відповідними розрахунками за творчі майстерні і офіси значно перевищить доходи для абсолютної більшості українських митців. Хто і з якою метою ініціював таке неадекватне підвищення тарифів саме для творчих спілок, як великої складової нашої культури?».

Художник з Чернігова Влад сказав, що через кабальну постанову Кабміну йому доведеться згортати свою діяльність… Оскільки не може собі дозволити заплатити понад десять тисяч гривень за тепло у своїй майстерні площею 20 метрів квадратних.

«Маємо запитати самі себе: чи маємо право допустити дії влади, які можуть спричинити цілий ряд негативних наслідків, такі як зникнення умов праці та творчих здобутків для різних професійних творців і зокрема художників, літераторів, дизайнерів, архітекторів, колекціонерів, і багатьох інших, які формують національну культурну спадщину нашого народу, — додав голова Національної спілки художників України Костянтин Чернявський. — Хочу закликати всіх Вас професійних митців, не занепадайте духом, творіть мистецтво і єднаймося у нашій спільній боротьбі за українську культуру за мистецтво. Своїми творами окреслюймо ознаку часу, формуймо культурний простір України. Хай наш творчий професіоналізм митця дає змогу кожному, хто цього потребує, підняти свій культурний рівень і цим сприяти загальному культурному розвитку нашої України».

Читайте також: «Тисячу» Зеленського можна витратити на освіту

Схожі новини