Передплата 2024 ВЗ

Прем’єрка Литви заявила, що потік мігрантів у Білорусь припинився

  • 15.01.2022, 13:15
  • 554

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте стверджує, що потік мігрантів, які вирушають до Білорусі, припинився

Прем’єрка Литви заявила, що потік мігрантів у Білорусь припинився
Прем’єрка Литви заявила, що потік мігрантів у Білорусь припинився

Про це повідомляє портал Delfi.

«За нашими даними, потік мігрантів до (Білорусі — ред.) припинився. (…) Режиму не вдається його організувати», — сказала прем'єрка.

За її словами, опівночі завершиться оголошений Литвою на кордоні надзвичайний стан, контроль на кордоні забезпечуватиметься, так само, як і раніше.

«Поки контролюватимемо так, як це робили до оголошення надзвичайного стану. (…) Цей алгоритм відомий, оскільки за ним ми діяли не один місяць», — сказала прем’єр-міністр.

При цьому вона не виключила можливості того, що НС може бути оголошено знову.

«Якщо ситуація буде змінюватися, якщо бачитимемо, що комусь здалося, ніби Литва знизила рівень власної пильності та менше націлена захищати кордони ЄС, то тоді звернемося до Сейму з питання запровадження нового надзвичайного стану, це можливо», — сказала Шимоніте.

За словами прем'єрки, у Білорусі зараз перебуває 1,5−2 тис. мігрантів, які не повернулися до країн походження, і в майбутньому вони можуть спробувати перетнути кордон Білорусі з Литвою, Латвією чи Польщею.

У листопаді минулого року Сейм Литви оголосив режим НС на прикордонних з Білоруссю територіях, а також у місцях розселення нелегальних мігрантів.

У Литву минулого року проникли понад 4,2 тис. нелегальних мігрантів.

Литва та інші країни Заходу звинувачують мінський режим в організації міграційних потоків та називають це гібридною агресією.

Читайте також: Готовність до будь-якого сценарію: Литва направила військових на кордон із Білоруссю

Фото з сайту Слово і Діло

Схожі новини