Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На протести у Казахстані відреагував Європейський Союз

  • 05.01.2022, 21:17
  • 964

Європейський Союз заохочує до мирного вирішення ситуації

На протести у Казахстані відреагував Європейський Союз
На протести у Казахстані відреагував Європейський Союз

Європейський Союз уважно стежить за подіями у Казахстані, де тривають протести, пов’язані насамперед з нещодавнім подвоєнням ціни на зріджений газ.

Про це йдеться у повідомленні на сайті зовнішньополітичної служби ЄС.

«Ми закликаємо всіх, кого це стосується, діяти відповідально та стримано і утримуватися від дій, які можуть призвести до подальшої ескалації насильства. Визнаючи право на мирні демонстрації, Європейський Союз очікує, що вони залишатимуться ненасильницькими та уникатимуть будь-якого підбурювання до насильства», — йдеться у повідомленні.

Європейський Союз також закликає владу Казахстану поважати фундаментальне право громадян на мирний протест і дотримуватися принципу пропорційності у застосуванні сили під час захисту безпеки, а також виконувати свої міжнародні зобов’язання.

«Казахстан є важливим партнером для Європейського Союзу. У рамках Угоди про розширене партнерство та співробітництво між Європейським Союзом та Казахстаном ми розраховуємо на те, що Казахстан виконуватиме свої зобов’язання, включаючи свободу преси та доступ до інформації онлайн та офлайн. Європейський Союз заохочує до мирного вирішення ситуації шляхом інклюзивного діалогу з усіма сторонами, яких це стосується, та поваги до основних прав громадян», — сказано у заяві.

Нагадаємо, протести в Казахстані спалахнули 2 січня на тлі підвищення ціни на зріджений газ для автомобілів. Учасники акцій вимагали зниження вартості газу на АЗС удвічі, а також усунення дефіциту цього палива. Серед їхніх вимог з'явилися й політичні. Люди скандували «Уряд у відставку» та «Старий, іди», вимагаючи від Нурсултана Назарбаєва остаточно піти з політики.

В Алмати увечері 4 січня трапилися сутички протестувальників і силовиків. Президент оголосив у місті комендантську годину та надзвичайний стан. У результаті після масових зіткнень мітингарів із силовиками уряд Казахстану пішов у відставку.

Президент Казахстану доручив ввести держрегулювання цін на соціально значимі товари, бензин і дизель. Також він запропонував мораторій на підвищення комунальних тарифів строком до 180 днів.

Читайте також: У Казахстані тривають протести: в Алмати горить прокуратура

Токаєв виступив зі зверненням до народу, повідомив, що замість Нурсултана Назарбаєва очолив Раду безпеки республіки, і заявив про намір «діяти максимально жорстко».

5 січня на території всього Казахстану запроваджено режим надзвичайного стану на тлі заворушень. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду республіки.

Читайте також: Протести в Казахстані. Все пішло не за «російським сценарієм»

Схожі новини