Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський розблокував держсубсидії іноземним кінематографам

  • 05.01.2022, 18:15
  • 651

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про усунення технічних та логічних неузгодженостей у законі про державну підтримку кінематографії в Україні. Останні правки спростять доступ іноземних кінематографів до виробництва фільмів на території України

Зеленський розблокував держсубсидії іноземним кінематографам
Зеленський розблокував держсубсидії іноземним кінематографам

Про це повідомили в Офісі президента.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що після останніх змін до закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні» залишилися кілька технічних неточностей, через які іноземні кінематографи не могли виконати всі вимоги, щоб отримати держсубсидію.

Зокрема, депутати через технічну помилку не усунули правову колізію, а тому іноземних кінематографів, як і українських, зобов'язали надати виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо себе.

Цю вимоги депутати називають «нонсенсом».

Також у законі була технічна помилка про те, що іноземний суб’єкт кінематографії має гарантувати, що він внесений до Державного реєстру виробників фільмів та не подав недостовірні відомості під час звернення із заявою про внесення до цього реєстру.

У законі також була технічна помилка щодо банківського рахунку суб’єкта кінематографії, на користь якого повинні перераховуватися ребейти. Через це процедуру перерахування іноземному суб’єкту кінематографії фактично неможливо здійснити.

Окрім того, під час практичної підготовки пакету документів для отримання ребейтів, виявилося, що документів недостатньо для оцінювання фільму. Наприклад, закон навіть не передбачав обов’язок заявника надати копію фільму, який претендує на державну підтримку.

Нові правки мають розблокувати право іноземним кінематографам отримати держсубсидію за створення фільмів на території України. На думку депутатів, це допоможе залучити іноземні інвестиції в Україну та підвищити професійний рівень українських фахівців завдяки співпраці зі «світовими гравцями».

Читайте також: РНБО відмовилася повідомити, чи заборонить трансляцію серіалу «Свати-7» в Україні

Фото газети «День»

Схожі новини