Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Учені знайшли спосіб боротися з коронавірусом жувальною гумкою

  • 02.12.2021, 12:15
  • 631

Американські вчені винайшли жуйку від коронавірусу

Жуйка від коронавірусу зможе стримувати поширення інфекції. Фото умовне з відкритих джерел
Жуйка від коронавірусу зможе стримувати поширення інфекції. Фото умовне з відкритих джерел

Про це пише ВВС.

У США науковці винайшли жувальну гумку, яка може знешкоджувати вірусні частинки відразу у роті, оскільки саме у слині вони розпочинають активно розмножуватися, потрапляючи в організм.

Учені задумали «обдурити» вірус, видаючи за справжні клітини окремі білкові молекули — так, щоб вони блокували вірус, стримуючи його розмноження.

Відомо, що вірус чіпляється до білка ACE2, який розташований на поверхні деяких видів клітин і функціонує як рецептор. Тому вчені Університету Пенсильванії у Філадельфії винайшли жуйку з високим вмістом цього білка, який також трапояється у клітинах багатьох рослин.

Клінічних випробувань на людях поки що не було, але в лабораторних умовах цей метод мав непогані результати. Навіть 5 міліграмів білка в жуйці достатньо, щоб суттєво зменшити проникнення вірусу в клітини. А 50 міліграмів знижували його активність на 95%. Однак частоте, що добре «працює» у пробірці, не витримує перевірку в людському організмі. Бо умови умови людському роті відрізняються від лабораторних. Невідомо, як вплине на ефективність жуйки температура ротової порожнини та бактерії, які там живуть. Та і незрозуміло, як довго жуйка буде ефективно виконувати свою функцію.

Поки що розробники будуть рекомендувати використовувати жуйку не для профілактики, а лише щоб знизити ризик подальшого поширення інфекції - наприклад, в умовах лікарняного стаціонару.

Читайте також: Чого чекати від «Омікрону»?

Схожі новини