Передплата 2024 ВЗ

Український посол України закликав Німеччину компенсувати втрати культури під час нацистської окупації

  • 30.11.2021, 20:35
  • 471

Україна має право розраховувати на компенсацію з боку Німеччини як за втрачені під час Другої світової війни культурні цінності, так і за переданий ФРН безцінний архів Баха

Відповідну заяву опублікувало Посольство України у Федеративній Республіці Німеччина.

Лист посла України у ФРН Андрія Мельника став відповіддю на запрошення графа цу Кастель-Кастель на святковий концерт у Берлінському соборі з нагоди 20-річчя передачі архіву Берлінської співочої академії Німеччині. Посол України пише, що Україна не отримала «крок у відповідь» від Німеччини за переданий 20 років тому архів Баха:

«Німецькому уряду було наголошено, що українська сторона очікує кроків з боку Німеччини: як з точки зору компенсації за величезні втрати культурної спадщини України під час нацистської окупації, так і з точки зору політичної підтримки моєї Батьківщини на шляху до членства в ЄС», — йдеться в листі.

Офіційні пропозиції українського уряду, згідно з якими Німеччина могла б, наприклад, створити «Компенсаційний фонд воєнних втрат» для закупівлі найбільш постраждалим вітчизняним музеям цінних артоб'єктів світового рівня, ігноруються, зауважує Мельник.

Як передає Укрінформ, посол зазначає, що впродовж кількох останніх років неодноразово звертався як до відповідних культурних закладів, так і до відомства канцлера та Федерального міністерства закордонних справ з пропозиціями запустити важливі українсько-німецькі ініціативи у контексті передачі архіву Баха. Зокрема, йшлося про можливість започаткування щорічного двостороннього музичного фестивалю Баха або ж про багатомільйонну програму фінансування класичної музики в Україні (оркестри, юні таланти тощо). «На жаль, ми наштовхнулися на глуху стіну нерозуміння», — констатує дипломат.

За його словами, поки Берлін і надалі відмовлятиме Києву в серйозній дискусії про історичну відповідальність Німеччини перед Україною, особливо у сфері репарацій втраченої культурної спадщини, поки у Німеччині нехтуватимуть законними інтересами і правами України, двосторонній діалог залишатиметься обтяженим.

Читайте також: В Афганістані стратили понад 100 колишніх поліцейських та розвідників

Схожі новини