Передплата 2024 «Добра кухня»

Секретар РНБО за жорстку президентську республіку: заява

  • 25.10.2021, 11:30
  • 678

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов переконаний, що Україна повинна бути президентською республікою, а не парламентсько-президентською

Фото ОПУ
Фото ОПУ

Про це Данілов заявив в інтерв'ю «РБК-Україна».

«Нам раз і назавжди потрібно визначитися, яка у нас країна. Якщо ми є президентською республікою, треба сказати: давайте робити президентську республіку, де президент — це голова виконавчої влади, відповідає за всі ці процеси. І тоді у нас з вами все добре. У нас виходить, що ми всенародно обираємо президента, на нього покладаються надії, але за Конституцією у нас парламентсько-президентська республіка. Ну, тоді за логікою парламентсько-президентської республіки президента потрібно обирати в парламенті і поставити крапку в цьому питанні. Але народ не хоче, щоб у нього забрали право обирати президента», — наголосив він.

«Якщо ви хочете мою особисту думку, я можу сказати. Я за жорстку президентську республіку. Чому? Тому що тоді є відповідальна людина, яка розуміє, на що вона йде, навіщо і так далі. У нашій історії важко знайти факти, коли без особистості можна було зробити ривок вперед. Це не тільки в нашій історії. Сьогодні всі країни фактично створюють особистості», — зазначив Данілов.

На думку Данілова, парламентсько-президентські республіки «можуть існувати, але в умовах, коли є вже усталена демократія, яка має своє коріння, для цього повинні минути століття».

Секретар РНБО наголосив, що президент — «це перш за все відповідальність: зрозуміла і ясна відповідальність».

Також він впевнений, що кожен раз змінювати Конституцію — «це дуже небезпечна історія».

Читайте також: РНБО: школярів варто відправити на довготривалі канікули

Схожі новини