Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Я би попросив вас перестати бурчати з трибуни і відповідати на запитання депутатів»

  • 07.10.2021, 15:57
  • 1 048

Обласні обранці не задоволені роботою чиновників Львівської ОДА через... російську попсу

«Я би попросив вас перестати бурчати з трибуни і відповідати на запитання депутатів»
«Я би попросив вас перестати бурчати з трибуни і відповідати на запитання депутатів»

Сьогодні, 7 жовтня, на сесії Львівської обласної ради депутати заслухали звіт щодо виконання мораторію на публічне використання російськомовного продукту на території Львівщині.

Нагадаємо, відповідно до рішення (обласної ради від 18 вересня 2018 року № 745) обласна рада установила мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту у будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України.

Крім того, облрада доручила Львівській ОДА вжити заходів щодо створення міжвідомчої робочої групи (за участю громадськості, правоохоронних органів та районних державних адміністрацій) — з метою проведення систематичної роз’яснювальної роботи для фізичних та юридичних осіб про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області. Власне за цим пунктом на трибуні доповідав директор департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації Дмитро Посипанко.

«Структурним підрозділам було доручено вжити заходів щодо припинення публічного відтворення в закладах ресторанного господарства, клубах, на підприємства, установах, організація, громадському транспорті, закладах культури не залежно від форм власності аудіовізуальних творів російських артистів, дії яких створюють загрозу національній безпеці України. На виконання доручень: Департамент внутрішньої та інформаційної політики проінформував громадськість про заборону публічного відтворення російськомовного культурного продукту через ЗМІ. Управління туризму та курортів здійснило заходи серед керівників туристичних підприємств та керівників готельно-відпочинкових комплексів Львівщини і рекомендував вжити заходів…», — монотонно по-чиновницьки доповідав з трибуни очільник департаменту.

Жодних конкретних фактів чи дій, крім загальних понять «вжити заходів», депутати не почули, зрештою, долучились до активного обговорення питання.

На уточнюючі запитання чиновник відповідав або загальними фразами, або «не володію питання». Або ж аргументував тим, що у 2018 році не працював у структурі виконавчої влади. На що різко відреагувала голова Львівської обласної ради Ірина Гримак і запитала чи рішення чинне. «Ви знаєте для чого такий проєкт рішення підготовлений? Для того, щоб завтра-післязавтра вам не дати можливості відповідати так, як ви сьогодні відповідаєте депутатам, що „я тоді не працював і не вмів читати за 2018 рік“. Оце приблизно так виглядає», — прокоментувала пані Гримак.

Сумало Назарій, депутат від «Батьківщини», навів конкретний приклад, що 3 жовтня цього року, в мережі Інтернет з’явилась інформація про те, що в центрі Львова, на вулиці Соборній лунає російський шансон і запитав чи була реакція за цим фактом.

«Наша функція полягає не у тому, щоб говорити про заборону російськомовного культурного продукту, а в тому, щоб популяризувати державний культурний продукт. Чим ми й займаємось», — відповів Дмитро Посипанко.

«Всі сподівалися, особливо ті, хто мали виконувати це рішення, що не настане той день, коли запитають про виконання. Це якось дивно звучить з трибуни, що ми не виконали рішення обласної ради. Я не почув кількісних та якісних, індикативних показників, хоча б натяків на виконання рішення ЛОР. Скільки було проведено зустрічей і з ким. Сьогодні дуже легко можна зрозуміти, які є джерела продукування цього контенту: ресторани, заклади громадського харчування, транспорт, можливо, готелі. Всі ці суб’єкти господарювання пов’язані з відповідними структурами. Можна було зустрітися з відповідними асоціаціями, підписати протокол про наміри, меморандуми, у той чи інший спосіб більш предметно переконувати їх, аби через їхню внутрішню комунікацію не допустити, чи принаймні зменшити, російськомовний контент», — долучився до обговорення депутат від «Народного Руху» Роман Филипів.

«У дорученні, яке я згадував, у 2018 році, згадане ваше прізвище і саме вашому департаменту доручалося провести таку роботу. За наявною інформацією, яку подав ваш департамент не було ані кількісних, ані якісних показників. Тому перепрошую, що є то є», — відповів на закиди Посипанко.

«Я би попросив вас перестати бурчати з трибуни і відповідати на запитання депутатів. Те, що я виконував, можу вийти на трибуну і відзвітувати. І якщо доповідатиму по тому чи іншому проєкту рішення, то так і зроблю, і покажу приклад усім вам, усій вашій обласній адміністрації. А наразі ви є доповідачем на трибуні, тому прошу дати відповідь на запитання», — емоційно відреагував депутат Филипів.

«Ще раз повторюю, я в обласній державній адміністрації у 2018 році не працював», — відповів чиновник.

Обласні обранці настільки обурились зухвалою поведінкою чиновника, згодом у виступах неодноразово зауважили, що такий тон доповіді оцінюють як насмішку і неповагу до місцевого парламенту, що наприкінці розгляду питання навіть озвучили пропозицію, аби визнати роботу Львівської ОДА незадовільною у цьому питання. Однак для затвердження цього пункту голосів у залі не знайшлось.

Відтак, депутати затвердили проєкт рішення, у якому доручили Львівській ОДА створити до 30 листопада міжвідомчу групу і врешті-решт зайнятись питанням мораторію російського на території Львівщини.

Читайте також: Верховний Суд визнав законним мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині

Схожі новини