Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Форум «Україна 30» супроводжувала компанія дружини заступника голови ОП, - джерело

  • 27.09.2021, 10:45
  • 376

Організатором всеукраїнського форуму «Україна 30», який ініціював глава держави Володимир Зеленський, була компанія Goodmedia дружини заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка — Олени Тимошенко

Вона отримала це право без конкурсу, і за послуги їй виплатили мільйони гривень

Про це йдеться в розслідуванні «Бабеля».

Ініціатором і ідеологом форуму «Україна 30» став президент Володимир Зеленський. З лютого по серпень 2021 року в столичному виставковому центрі «Парковий» загалом відбулися 19 форумів. Кожен був присвячений окремій темі: коронавірус, тарифи, освіта, правосуддя, безпека та ін.

На форумі виступав сам Зеленський і його дружина, міністри, дипломати, керівники Офісу президента, депутати «Слуги народу», президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і багато інших.

На жодному з офіційних майданчиків форуму немає інформації про організатора заходу. Як зʼясував «Бабель», ним була компанія Goodmedia Довідка

Кирило Тимошенко офіційно зареєстрував компанію Goodmedia в 2016 році. У LinkedIn CEO компанії він значиться з квітня 2014-го. Goodmedia займається телевиробництвом, політичним і комерційним піаром, а також івент-бізнесом. Кирило Тимошенко значився керівником компанії до березня 2020 року, після чого її очолила Олена Тимошенко.

Організатором заходів була компанія, якою керує дружина заступника голови О П Олена Тимошенко. У березні 2021-го в тендерній документації для організації Інвестиційного форуму міста Києва Goodmedia назвала себе «одним з основних організаторів» форуму «Україна 30».

За даними «Бабеля», бюджетні гроші на організацію не витрачали, і право супроводжувати «Україна 30» компанія подружжя Тимошенків отримала без конкурсу. Водночас за участь у форумі різні компанії заплатили Goodmedia мільйони гривень. Зокрема, компанії, що входять у холдинг олігарха Ріната Ахметова ДТЕК, перерахували приблизно 3,5 мільйона гривень.

«Бабель» звернувся в GoodMedia з великим списком запитань, зокрема, з проханням пояснити, як компанія дружини заступника голови Офісу президента стала організатором президентського форуму. У компанії більшість запитань проігнорували та заявили, що конфлікту інтересів немає: форум недержавний, і в керівництві компанії держслужбовців немає.

Приблизно те ж саме «Бабелю» відповів Кирило Тимошенко — він давно відійшов від справ Goodmedia, а компанія його дружини не займається державними проєктами за бюджетні гроші. Однак, за інформацією видання, це не зовсім так. У березні 2021-го Goodmedia хотіла стати організатором Інвестиційного форуму Києва — його проводили за кошти бюджету. Компанія брала участь у тендері, але програла. На відміну від «Україна 30» цей форум своїх спонсорів не приховував — їх логотип на стартовій сторінці сайту.

Як повідомив «Бабелю» на умовах анонімності співробітник антикорупційних органів, юридично довести конфлікт інтересів у діях заступника голови ОП можна, якщо виявиться, що Goodmedia стала учасником форуму за його прямим і письмовим розпорядженням. Але таких доказів, каже експерт, ніхто не залишає. Те ж саме стосується учасників форуму. Юридично неможливо довести — великі компанії платили за «Україну 30», виходячи з бізнес-інтересів або під тиском влади.

«Етично до цієї історії, звичайно, є запитання. А з точки зору закону — це лазівка, якою можна користуватися», — вважає співрозмовник з антикорупційних органів.

Читайте також: Бізнесу краще не у нас

Схожі новини