Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Китаї вчені навчилися отримувати крохмаль з вуглекислого газу

  • 25.09.2021, 13:55
  • 571

Дослідники з Тяньцзінського інституту промислової біотехнології (TIB) при Академії наук КНР розробили метод штучного синтезу крохмалю з вуглекислого газу

Про це йдеться у повідомленні академії, пише Суспільне.

Як зазначається, зараз крохмаль отримують переважно із зернових культур, зокрема, кукурудзи. Зазвичай він виробляється у процесі фотосинтезу, який включає близько 60 біохімічних реакцій, а також складну фізіологічну регуляцію. У світі було проведено багато досліджень синтезу крохмалю, але значного прогресу не вдалося досягнути.

За словами очільника Тяньцзінського інституту промислової біотехнології Ма Яньхе, дослідницькій групі вдалося розробити більш ефективний та швидкий метод штучного синтезу крохмалю, який включає 11 основних реакцій. Вчений зауважив, що структура синтетичного крохмалю точно така ж, як і структура природного крохмалю. Яньхе додав, що попередні лабораторні випробування показали, що ефективність вироблення крохмалю синтетичним способом приблизно у 8,5 раза перевищує ефективність традиційного сільськогосподарського виробництва крохмалю. Він зазначив, що така технологія допоможе заощадити понад 90% оброблюваних земель і ресурсів прісної води. Також це дозволить уникнути негативного впливу на навколишнє середовище пестицидів і добрив, підвищити продовольчу безпеку людини.

Своєю чергою віцепрезидент Академії наук Китаю Чжоу Ци зауважив, що дослідження перебуває на лабораторній стадії й додав, що ще доведеться пройти довгий шлях до практичного застосування штучного синтезу крохмалю.

Читайте також: ООН: у яких країнах може статися екологічна катастрофа?

Схожі новини