Передплата 2024 «Добра кухня»

Спецоперацію затримання «вагнерівців» підтримували США, – CNN

  • 08.09.2021, 09:25
  • 702

Американська розвідка знала і підтримувала спецоперацію під керівництвом українських розвідників із затримання членів приватної військової компанії "Вагнера"

Фото 24 канал
Фото 24 канал

Про це троє колишніх високопоставлених чиновників української військової розвідки розповіли американському телеканалу CNN.

За їх словами, операція під керівництвом України «мала американські гроші, технічну допомогу та рекомендації ЦРУ про те, як залучити російських найманців».

Однак чиновник США сказав, що ці твердження «помилкові».

Він вказав, що розвідка США знала про операцію, але заперечував будь-яку причетність.

Чиновник, який побажав залишитися неназваним, припустив, що спроби втягнути американські агентства можуть бути спробою розділити або навіть перекласти провину за провал української операції з високим ризиком.

У розслідуванні телеканалу також говориться, що під час спецоперації українські розвідники видавали себе за російську приватну військову компанію, яка пропонувала контракт в розмірі $ 5 тис. на місяць для охорони нафтових об’єктів Венесуели.

На цю приманку нібито потрапили сотні росіян, які подали заявки на роботу, що дало українській розвідці можливість знайти людей, підозрюваних у військових злочинах. Росіяни почали розкривати дані про себе, відправляючи документи, військові посвідчення і підтвердження того, де вони воювали.

«Ми почали їм дзвонити і говорити: «Ей, мужик, добре, розкажи мені що-небудь про себе. Може, ти насправді не боєць, може, ти сантехнік чи щось в цьому роді. А потім вони почали розкривати щось про себе, надсилаючи нам документи, військові посвідчення і докази того, де вони воювали. І ми вирішили: «бінго, ми можемо це використовувати», — розповіло джерело.

Докази, зокрема, стосувалися конкретних боїв, в яких вони брали участь, включаючи документи та фото і відео з Донбасу.

Окрім того, на одному відео, переданому CNN, була зображена група бойовиків, яка тримає уламки військового літака. Це відео джерела зв’язали з атакою на літак MH17.

Читайте також: Bellingcat: чому операцію щодо «Вагнера» не було реалізовано

Схожі новини