Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна отримала ліки проти COVID-19

  • 05.09.2021, 12:55
  • 543

Американська благодійна організація передала Україні ліки від коронавірусу

Про це повідомило посольство України в США у Facebook, передає Суспільне.

Йдеться про лікарські препарати «Бамланівімаб» (Bamlanivimab) та «Етесевімаб» (Etesevimab), що використовуються проти COVID-19 та зареєстровані Управлінням з продовольства та медикаментів США (FDA).

«Ліки рекомендовані для пацієнтів із легким та середнім ступенем тяжкості перебігу коронавірусної хвороби, особливо за наявності ризику переходу у важку форму», — зазначили у посольстві.

Як зазначили в посольстві, останні домовленості щодо отримання цієї допомоги були узгоджені під час візиту президента Володимира Зеленського до США. Загальна вартість гуманітарного вантажу у вигляді 60 тисяч флаконів лікарських препаратів сягає 20 мільйонів доларів. Ліки доставлять у всі області України.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, обидва препарати зареєстровані Управлінням з продовольства та медикаментів США (FDA).

Так, «Бамланівімаб» — препарат на основі людських мононуклеальних антитіл, який діє на білки шиповидних відростків оболонки вірусу SARS-CoV-2. Він блокує прикріплення вірусу до мембрани клітини, що унеможливлює його потрапляння в клітини людини, нейтралізує його та сприяє запобіганню розвитку та лікуванню коронавірусу. Цей препарат є спільною розробкою двох американських фармацевтичних компаній. У листопаді 2020 року FDA схвалило використання «Бамланівімабу» у виняткових випадках. У США його дозволили застосовувати під час лікування дорослих та дітей віком від 12 років із масою тіла не менше 40 кілограмів з легким або середньо-тяжким перебігом COVID-19, в яких є фактори ризику тяжкого перебігу захворювання та/або госпіталізації.

Однак пізніше FDA відкликала екстрений дозвіл на використання «Бамланівімабу», оскільки клінічні дослідження на хворих, які не потребували госпіталізації, не показали суттєвої ефективності препарату для лікування від коронавірусу. Втім, цього року «Бамланівімаб» отримав дозвіл FDA на екстрене використання у комбінації із «Етесевімабом», який також є препаратом на основі людських мононуклеальних антитіл і був схвалений FDA у листопаді 2020 року.

Читайте також: Коронавірус в Україні: нові випадки

Схожі новини