Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна готує першу місію на Місяць

  • 01.09.2021, 08:55
  • 487

2022 року британська компанія Spacebit і американські партнери здійснять першу українську місію на Місяць. У межах заходу на поверхню супутника доставлять техніку для наукових досліджень

Про це повідомив засновник і генеральний директор компанії Павло Танасюк під час пресконференції на тему «Spacebit здійснить першу українську місію на Місяць».

«Це дуже важлива подія. Ми сьогодні анонсуємо першу українську місію на Місяць», — наголосив він.

За словами Танасюка, місія коштуватиме українській стороні близько 1,5 мільйона доларів. У межах заходу на супутник доставлять спеціальне обладнання для наукових досліджень.

Зокрема, йдеться про камери й радіаційні сенсори. Їх виготовлять українські інженери, а протестує Spacebit спільно з Конструкторським бюро «Південне», Науково-виробничим підприємством «Меридіан» ім. Корольова, підприємством Екотест і ТитанЕра.

На думку гендиректора, завдяки місії на Місяць Україна приєднається до клубу привілейованих країн, що вже доставили вантаж на супутник: США, Китаю й Росії.

До того ж Україна відродить свою роль як космічної держави на міжнародній арені. Це надасть старт для розвитку вітчизняних космічних проєктів у співпраці з державним сектором.

«Про цей проєкт дізнаються у всьому світі, адже Україна стане однією з небагатьох держав, яка змогла успішно доставити науковий вантаж на Місяць», — підсумував Танасюк.

Варто зазначити, що приватна британська компанія Spacebit розробляє технології космічної робототехніки для місячних і планетарних місій, а також працює над інструментами аналізу космічних даних і роботизованими концепціями дослідження космосу. Павло Танасюк заснував її 2014 року.

Читайте також: Перельоти через Атлантику — героїзм чи буденність?

Схожі новини