Передплата 2024 «Добре здоров’я»

США офіційно заявили про завершення виведення військ з Афганістану (відео)

  • 31.08.2021, 09:50
  • 575

Сполучені Штати Америки завершили виведення своїх військ з Афганістану

Про це оголосив очільник Центрального командування США, генерал Френк Маккензі, якого цитує пресслужба Пентагону.

Він наголосив, що з Кабула вилетіли останні військові літаки, і операція з евакуації завершилася.

«Я тут, щоб оголосити про завершення нашого виходу з Афганістану та припинення військової місії з евакуації американських громадян, громадян третіх країн та афганців, які перебувають у вразливому становищі. Останній Boeing C-17 вилетів з Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая 30 серпня вдень о 15:29 EST, і останній пілотований літак залишає повітряний простір Афганістану», — заявив Маккензі.

Він уточнив, що останній Boeing С-17 вилетів з командувачем військами в Кабулі генерал-майором армії Крісом Донах’ю та послом США в Афганістані Росом Вілсоном на борту.

Маккензі наголосив на завершенні «майже 20-річної місії США, яка розпочалася в Афганістані невдовзі після 11 вересня 2001 року».

«Це місія, яка поклала кінець Усамі бін Ладену разом з багатьма з його спільників по „Аль-Каїді“, і це була недешева місія», — заявив він.

За словами Маккензі, за цей час в Афганістані несли службу 800 тисяч американських військовослужбовців і 25 тисяч цивільних осіб. З них 2461 особа загинули, а понад 20 тисяч отримали поранення.

Маккензі також поінформував, що, починаючи з 14 серпня, військова авіація США евакуювала понад 79 тисяч мирних жителів з міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая в Кабулі (зокрема 6000 американців і понад 73 500 громадян третіх країн та афганських мирних жителів).

«У цілому літаки США і коаліції спільно евакуювали понад 123 тисячі цивільних осіб, і в цьому були задіяні військовослужбовці США, які забезпечували безпеку аеродрому», — додав Маккензі.

Зробив заяву з приводу виведення військ з Афганістану і президент США Джо Байден.

«За останні 17 днів наші війська здійснили найбільше в історії США повітряне перевезення, евакуювавши понад 120 000 громадян США, громадян наших союзників та афганських союзників Сполучених Штатів. Вони зробили це з неперевершеною мужністю, професіоналізмом і рішучістю. Тепер наша 20-літня військова присутність в Афганістані завершилася», — оголосив Байден.

Він уточнив, що у вівторок, 31 серпня, зробить більш детальну заяву з цього приводу.

А держсекретар США Ентоні Блінкен, своєю чергою, повідомив, що США призупинили свою дипломатичну присутність у Кабулі, «з огляду на невизначену обстановку в плані безпеки і політичну ситуацію в Афганістані».

Вашингтон здійснюватиме дипломатичну роботу щодо Афганістану, консульську роботу і адміністрування гуманітарної допомоги зі столиці Катару — Дохи.

Читайте також: США хоче відкликати всіх дипломатів із Афганістану

Схожі новини