Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Секретні документи НКВС розсекречують і викладають у мережу

  • 18.08.2021, 18:55
  • 757

Більше трьох з половиною тисяч копій документів НКВС стануть доступними в мережі

Про це пише Главком.

У документах ідеться про операції Внутрішніх військ НКВС проти українських повстанців на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині.

Центр досліджень визвольного руху починає публікувати у відкритому доступі документи з архіву Внутрішніх військ НКВС, в яких йдеться про боротьбу проти Української повстанської армії. Архів було вивезено з України до Росії ще наприкінці 1980-х років. У середині 90-х вдалося зробити копію частини справ на мікроплівках. Документи в цифрі публікуються онлайн уперше.

Стартову колекцію Центр досліджень оприлюднив на сайті Електронного архіву українського визвольного руху до Дня Незалежності. Загалом у мережі стануть доступними більше трьох з половиною тисяч копій.

Документи датуються 1944−1945 роками. У них ідеться про операції Внутрішніх військ НКВД проти українських повстанців на Волині, Рівненщині, Тернопільщині, Львівщині, Івано-Франківщині. Трапляються документи, які засвідчують події і на Житомирщині, Хмельниччині, Вінниччині, а також — на території сучасних Румунії та Польщі.

Читайте також: Волинський архів «злив» у мережу розсекречені справи КДБ

Схожі новини