Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пішов із життя художник Олександр Ройтбурд

  • 08.08.2021, 09:15
  • 1 156

У неділю, 8 серпня, не стало директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Таку звістку повідомив у Facebook працівник музею Кирило Ліпатов. Що стало причиною смерті та інші подробиці поки не повідомляються.

За деякими даними, тривалий час хворів, передає Gazeta.ua.

В останньому своєму інтерв'ю ЗМІ Ройтбурд розповідав, що він погано спить і ходить. На фото було помітно, що він сильно схуд.

Олександр Ройтбурд народився 14 жовтня 1961-го в Одесі. Навчався в художній школі. Закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Заснував асоціацію «Нове мистецтво». Керував Центром сучасного мистецтва Джорджа Сороса в Одесі. 2001-го виїхав до США. За два роки повернувся. Очолив галерею Марата Гельмана в Києві. Написав близько 2 тис. картин. 2009 року його роботу «Прощавай, Караваджо!» продали на лондонському аукціоні Phillips de Pury&Co за $ 97 тис. Це рекордна сума, яку заплатили за твір українського митця. Жив і працював у столиці.

2017-го виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Переїхав. 4 вересня 2019 року Одеська обласна рада з ініціативи депутата від «Опозиційного блоку» достроково розірвала контракт із директором Одеського художнього музею. Ройтбурд оскаржив це рішення. Суди тривали до 18 грудня, коли новообрана Одеська облрада скасувала рішення про його звільнення.

Заснував Клуб Маразлі — громадську організацію, членом якої може стати кожен, хто внесе 30 тис. грн за рік на підтримку музею.

Подарував президенту Володимиру Зеленському шкарпетки, подібні до зображених на одній із його картин із серії «Хроніки чумного року».

На місцевих виборах у жовтні 2020-го пройшов до Одеської обласної ради від партії «Європейська солідарність».

Читайте також: Не стало експрем’єра та першого голови СБУ Євгена Марчука (оновлено)

Схожі новини