Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вони існують: в океані знайшли Губку Боба та зірку Патріка (фото)

  • 29.07.2021, 16:15
  • 1 753

Експедиція американських вчених з NOAA виявили незвичайну морську губку і морську зірку на глибині милі в Атлантиці

Фото з мережі
Фото з мережі

Учені зауважили, що ці дві тварини нагадують Губку Боба Квадратні Штани і його друга Патріка.

Океанолог Крістофер Ма швидко помітив схожість між героями мультфільмів Nickelodeon і реальною жовтою губкою і рожевою морською зіркою, яких знайшли глибоко під атлантичними хвилями. Дистанційно керований глибоководний апарат побавчив барвистий дует у вівторок на схилі підводної гори під назвою Retriever seamount, яка розташована в 200 милях на схід від Нью-Йорка.

«Зазвичай я уникаю цих порівнянь … але ВАУ. СПРАВЖНІ Губка Боб і Патрік!», — написав у своєму блозі Ма, дослідник, пов’язаний з Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень NOAA.

Під час експедиції корабель NOAA Okeanos Explorer скеровує дистанційно керовані апарати, такі як той, який знайшов губку і зірку більш ніж за милю під поверхнею Атлантики. Апарати досліджують підводні місця існування, транслюють свої подорожі і знімають мешканців глибин.

Існує більше 8 500 видів губок, і ці істоти жили в океані останні 600 мільйонів років. Їх форми та текстури розрізняються залежно від того, чи живуть вони на м’якому піску або на твердих кам’янистих поверхнях. Далеко не всі з них нагадують квадратну форму Губки Боба.

Але, за словами Ма, губка, схожа на Губку Боба, належить до роду Hertwigia. Його здивував яскраво-жовтий колір, незвичайний для морських глибин. Внизу більшість об'єктів оранжевого або білого кольору, щоб допомогти замаскуватися в тьмяно освітленому середовищі.

У морської зірки поруч, відомої як Chondraster п’ять щупалець покриті крихітними присосками. Вони дозволяють їй повзати по дну океану і прикріплятися до каменів і інших організмів.

Колір цієї зірки «був яскраво-рожевим, що сильно нагадало Патріка», — сказав Ма.

Морські зірки — хижаки. Тварина викидає свій шлунок через рот, а потім використовує ферменти для розщеплення і переварювання своєї здобичі. За словами Ма, морські губки, по суті, є делікатесом для зірок Chondraster. Таким чином, рожева істота, схожа на Патрика, ймовірно, націлена на їжу, а не на дружбу.

«Вони живуть в цій безодні океану, — сказав Ма, — набагато нижче тієї глибини, яку згадуємо, коли ми думаємо про те, де живуть мультяшні Губка Боб і Патрік».

Читайте також: Наслідки аномальної спеки: узбережжя Канади вкрите мертвими морськими тваринами