Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Стало відомо, які нові об’єкти додали до списку ЮНЕСКО

  • 27.07.2021, 14:00
  • 535

26 липня комітет Світової спадщини включив до списку ЮНЕСКО чотири природних і три культурних об’єкти

Про це повідомляють на сайті організації.

У числі природних обʼєктів опинились Колхідські тропічні ліси і водно-болотні угіддя в Грузії. Вони простяглися на 80 км уздовж східного узбережжя Чорного моря. Там знаходиться значна кількість видів тварин і рослин, що перебувають під загрозою. На території обʼєкта — майже 500 видів тварин, із них дев’ятнадцятьом загрожує вимирання.

Японські острови Амаміосіма, Токуносіма й Іріомоте та північна частина острова Окінава — це майже 43 тисячі гектарів субтропічних лісів на чотирьох островах у ланцюзі. На них не живуть люди, ці місця мають високу цінність із точки зору біорізноманіття.

Острів Амаміосіма. Фото з відкритих джерел
Острів Амаміосіма. Фото з відкритих джерел

Гетбол — припливно-відливні рівнини в Південній Кореї. Вони розташовані у східній частині Жовтого моря. Там поєднуються складні геологічні та кліматичні умови, через що розвинулись різноманітні прибережні осадові системи.

Лісовий комплекс Каенг Крачан у Таїланді простягнувся вздовж таїландської сторони гірського хребта Тенассерім. Ця частина гірського хребта перебуває на перехресті між Гімалайським, Індокитайським і Суматранським фауністичними та флористичними регіонами.

Лісовий комплекс Каенг Крачан. Фото з відкритих джерел
Лісовий комплекс Каенг Крачан. Фото з відкритих джерел

Також до списку ЮНЕСКО включили три обʼєкти за їхню культурну цінність.

Курган Арслантепе в Туреччині — археологічні знахідки на території цього обʼєкта свідчать про його заселення щонайменше з VI тисячоліття до нашої ери до періоду пізньої Римської імперії.

Курган Арслантепе. Фото з відкритих джерел
Курган Арслантепе. Фото з відкритих джерел

Голландська лінія водної оборони, розширення території обʼєкта «Лінія оборони навколо Амстердаму» — це єдиний у світі приклад зміцнення, заснований на принципі контролю над водами.

Транснаціональний обʼєкт «Колонії милосердя» в Бельгії і Нідерландах. Вони є свідками експериментальної соціальної реформи XIX століття — спроби скоротити рівень бідності в містах шляхом створення сільськогосподарських колоній.

Читайте також: Стоунхендж може втратити статус памʼятки ЮНЕСКО

Схожі новини