Передплата 2024 ВЗ

Залишити не можна скасувати: чи діятиме тариф у 10 грн?

Депутати хочуть скасувати, чиновники - залишити

Підготовлений проєкт ухвали про скасування десяти гривень за проїзд у маршрутках та в електротранспорті — дивний. Є надія, що іншим депутатам міськради вистачить розуму, аби не голосували на сесії за цей документ.

Про це сказав у коментарі для «ВЗ» начальник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів.

«Тарифи за проїзд виконком прийняв цілком законно, перед тим було дотримано усі законодавчі процедури (громадські слухання, експертиза, висновок Антимонопольного комітету), — відзначив Орест Олеськів. — Ухвала депутатів є дивною… Навіть якщо обранці проголосують за неї на сесії, то мерія подасть судову апеляцію. Скасовуємо незаконне рішення міських обранців».

Нагадаємо, депутати від фракції «Європейська Солідарність» підготували проєкт ухвали, щоб скасувати тариф у десять гривень за проїзд і повернути попередній — сім гривень.

Голосування відбудеться під час сесії найближчим часом.

Ініціаторки такого рішення — депутатки Уляна Пак та Оксана Маруняк. Як зазначено у пояснювальній записці до документа, ЛКП «Львівелектротранс» мотивувало потребу в підвищенні тарифів недостатньою компенсацією за перевезення пільгових категорій, що, на думку авторів ухвали, перевірити неможливо, а жодне з підприємств, які здійснюють пасажироперевезення, не здійснює реальний облік кількості перевезених пасажирів.

«Тариф дійсно потребує періодичного коригування, проте таке коригування повинно здійснюватися на основі економічного розрахунку, який ґрунтуватиметься на точних показниках роботи перевізників. До моменту впровадження якісної системи обліку кількості пасажирів, яких перевозить громадський транспорт — таке економічне обґрунтування здійснити неможливо «- йдеться в проєкті ухвали.

«Десятигривневий тариф за проїзд у громадському транспорті потрібно скасувати, — сказала депутатка Уляна Пак. — Львів'яни справедливо скаржаться, що ціни на проїзд високі, а комфорт громадського транспорту і якість надання послуг не покращилися. До розв'язання цієї проблеми потрібно підходити комплексно».

Засновник ГО «За якісний транспорт», громадський активіст Святослав Товстига сказав «ВЗ», що депутати можуть юридично скасувати завищений тариф і це стане прецедентом.

Читайте також: За проїзд у маршрутці — 10 гривень

Схожі новини