Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Японії винайшли їстівну вакцину проти холери

  • 30.06.2021, 14:15
  • 548

Імунологи з Токійського університету в Японії показали, що пероральна вакцина, створена з використанням рису для перенесення антигену холери, безпечна й ефективна

Після тестів на тваринах, вакцина MucoRice-CTB успішно пройшла перший етап випробувань у людей без будь-яких очевидних побічних ефектів на 30-ти добровольцях.

Холера є причиною десятків тисяч смертей у всьому світі щороку і може вбити протягом декількох годин після зараження, але нова вакцина, отримана зі спеціально вирощеного рису, пропонує спосіб знизити цю цифру.

Хоча пероральні вакцини проти холери вже доступні, це буде перша вакцина, яка не потребує охолодження. Препарат також доступний за ціною і відносно простий у виробництві: зерна рису перетворюються на порошок, який необхідно змішати з рідиною.

«Я з великим оптимізмом дивлюся в майбутнє нашої вакцини MucoRice-CTB, особливо через результати підвищення дози», — каже імунолог Хіроші Кійоно з Токійського університету в Японії.

«Учасники відповіли на вакцину при низьких, середніх і високих дозах, а також з найбільшою імунною відповіддю при найвищій дозі», — додав учений.

Протягом восьми тижнів добровольцям вводили чотири дози різної величини, а ще 30-м учасникам замість цього вводили дози плацебо. Ті, хто відповів на вакцину, продукували антитіла IgA і IgG, специфічні до холерного токсину B (CTB).

Читайте також: 30 людей вже одужали: ізраїльські вчені розробили дієві ліки від COVID-19

Вакцина створена на основі генетично модифікованих японських рослин короткозернистого рису, вирощених на захищеній гідропонній фермі. Рослини виробляють нетоксичну частину СТВ, яку імунна система може виявити.

Для створення вакцини рис подрібнюють у порошок і викладають в алюмінієві пакети для зберігання.

Дослідники говорять, що в цих тестах подрібнений рис змішували із сольовим розчином, але прісна вода повинна бути такою ж ефективною. Потім вакцина потрапляє в організм через слизові оболонки кишківника майже так само, як і мікроби, викликаючи відповідну реакцію.

«Рисовий білок — це щось на кшталт природних капсул, які доставляють антиген в імунну систему кишківника», — каже Кійоне.

Хоча результати були обнадійливими для багатьох учасників дослідження, з подальшим наглядом протягом 16 тижнів після цього, 11 із 30 осіб, які отримали вакцину, показали низьку імунну відповідь.

Дослідники вважають, що це може бути пов’язано з тим, що різні типи мікробів у кишківнику по-різному реагують на CTB.

Схожі новини