Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Театр Марії Заньковецької обладнають освітленням за 2,3 мільйони

  • 30.06.2021, 13:35
  • 600

Посольство Японії в Україні у рамках програми грантової допомоги КУСАНОНЕ підтримало проєкт щодо модернізації світлового обладнання у Національному академічному драматичному театрі імені Марії Заньковецької у Львові

Сьогодні, 30 червня, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, генеральний директор та художній керівник Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк та виконавча директорка Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин підписали меморандум щодо реалізації спільного проєкту вдосконалення світлового обладнання у театрі, повідомляється на сайті ЛОР.

У межах проєкту придбають та встановлять світлодіодне заливне освітлення (заливки сцени), окремі елементи фронтального освітлення сцени, а також систему керування світловим обладнанням.

Асоціація «Єврорегіон Карпати — Україна» в партнерстві з театром ім. М. Заньковецької" у 2020 році підготували та подали для участі в конкурсі культурно-мистецьких проєктів Посольства Японії в Україні заявку «Проєкт вдосконалення світлового обладнання в Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької у Львові» та отримали грант в розмірі 2,3 млн. грн.

Львівська обласна рада задекларувала свою підтримку проєкту, гарантуючи співфінансування в сумі понад 400 тисяч грн.

Таке обладнання дасть можливість покращити зорове сприйняття глядачами постановок, а також створювати необхідні спецефекти на сцені.

«Львівська обласна рада підтримала цей проєкт, отож наше завдання — профінансувати свою частинку та зробити все, щоб він був вчасно та якісно реалізований. Меморандум про співпрацю із заньківчанами, який ми нині підписали, чітко визначає партнерські зобов’язання і графік реалізації робіт, запланованих у рамках проєкту.

Це — дорожня карта, яку всі ми повинні бездоганно виконати. Сподіваюсь, що наприкінці року облрада і театр Заньковецької проведуть завершальну пресконференцію, передбачену меморандумом, на якій прозвітуємо про успішну реалізацію проєкту, а також зможемо більш детально розповісти про нові проєкти, що реалізовуватимуться завдяки міжнародній співпраці.
Це важливо, адже нині театральне мистецтво актуальне, як і сотні років тому. Це жива культурна традиція нашого народу, неперевершені емоції та роздуми над вічними темами в житті людини", — зазначила Ірина Гримак.

Читайте також: «Коли мене взяли у театр ім. Заньковецької, здавалося, опинився серед богів культурного Олімпу«

Водночас директор театру Андрій Мацяк подякував обласній раді та Асоціації за добру ініціативу і фінансову підтримку.

«Ми співпрацюємо з багатьма організаціями та партнерами. Плануємо також втілити в життя проєкт з доступності до театру людей з обмеженими можливостями. Ми усім завжди дуже раді, і завжди наші двері є відчиненими для відвідувачів та шанувальників», — зазначив він.

Виконавча директорка Асоціації Галина Литвин наголосила на високій довірі та плідній співпраці Львівщини з Посольством Японії в Україні.

«Ми сьогодні з приємністю говоримо про те, що у конкурсі культурно-мистецьких проєктів Посольство Японії в Україні підтримало нашу заявку, повірило нам і дало грантові кошти на його реалізацію. Переконана, цей проєкт покращить якість роботи артистів театру, а глядачі отримають ще більше насолоди від перегляду вистав», — зазначила Галина Литвин.

Схожі новини