Передплата 2024 «Добрий господар»

Угорщина знову намагається вплинути на мовну політику України

  • 22.06.2021, 15:54
  • 628

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто вважає за потрібне надати представникам угорської меншини право використовувати свою мову в усіх сферах, зокрема і в державному управлінні

Як повідомляє кореспондент «Європейської правди» зі Страсбурга, на цьому він двічі наголосив під час дебатів у ПАРЄ.

Угорський міністр, який у найближчі півроку виконуватиме функцію очільника Ради Європи, у вступному слові підкреслив, що для Угорщини питання прав меншин лишається головним, і наголосив, що в державах-членах РЄ «мають бути надані гарантії для використання мови меншин в освіті, культурі та державному управлінні».

У цій частині виступу він не став згадувати жодну державу.

Петер Сійярто / Фото: Укрінформ
Петер Сійярто / Фото: Укрінформ

Однак згодом, відповідаючи на запитання із залу від свого однопартійця, угорського депутата Барни Зігмонда, Сійярто уточнив, що його претензії стосуються саме становища угорців в Україні, та висловив переконання, що йдеться про відновлення такого права для угорців.

«Звичайно, ми були розчаровані, коли побачили, що після того, як ми підтримали європейські прагнення України, парламент ухвалив рішення проти прав меншин у сферах освіти, медіа та державного управління…

Читайте також: Угорщину запідозрили в «тихій» окупації території України

Зараз ми просимо Україну повернутися до попередніх правил. Ми не просимо про додаткові права, ми просимо повернути те, що угорська меншина вже мала", — заявив угорський міністр.

Він не став уточнювати, що має на увазі під питанням «державного управління мовами меншин». Очевидно, йдеться про так званий «закон Ківалова-Колесниченка».

Петер Сійярто наголосив, що Україна може відновити дію законодавства різними шляхами.

«Не наша справа говорити, що конкретно має бути зроблене, але ми просимо проконсультуватися з представниками меншин і діяти так, як вони просять. Меншини мають підтвердити, що отримали назад те, що колись мали», — пояснив свою позицію угорський міністр.

Схожі новини